Laddar annons
22 May, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bloody Mary-soppa, frittata och ljus öl passar brunch

Varför inte bjuda in till brunch i helgen. Dryck som passar just denna brunch Àr ljus öl eller friskt vatten.

Enkla recept gör köksansvarig glad och vill man plussa pÄ extra Àr en generös sallad ett alternativ. Servera en ljus öl till och för de modiga spetsas soppan sÄklart med vodka.

Frittata med zucchini, feta och chorizo

Ingredienser, 4 personer
250 g potatis av en fast sort
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g chorizo
150 g Zucchini
75 g rostad paprika (finns pÄ burk)
100 g fetaost
6 Àgg
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Gör sÄhÀr (tidsÄtgÄng ca 1 tim)
VĂ€rm ugn till 175 grader.
Skala och skÀr potatisen i tÀrningar. Koka potatisen i lÀttsaltat vatten i ca 5 minuter - den ska inte bli för mjuk.
Skala och finhacka lök och vitlök. SkÀr korven i och zucchinin i halvmÄnar. Strimla paprikan. SkÀr fetan i tÀrningar. Vispa Àggen lÀtt.
FrÀs lök och vitlök i 1 msk olja, i gjutjÀrnspanna sm Àr ca 24 cm i diameter, i nÄgra minuter.

TillsÀtt zucchinin och stek tills den börjar bli lite mjuk. LÀgg Ät sidan. LÀgg ner korven i stekpannan och stek i nÄgra minuter. LÀgg korven Ät sidan. VÀrm 2 msk olja utan att rengöra pannan och stek potatisen tills den fÄr fÀrg.
Vispa ihop Àggen med salt och peppar. HÀll ner Àggen i pannan.
Rör ner lök, zucchini, korv och paprika. Toppa med fetaost.
StÀll in stekpannan i ugnen och grÀdda i 20-25 minuter. LÄt svalna nÄgra minuter innan servering.

Bloody Mary-soppa

Ingredienser, 4-6 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk rapsolja
3 förpackningar hela skalade tomater à 400 g
2 msk tomatpuré
8 dl höns- eller grönsaksbuljong
1 stjÀlk bladselleri
1 msk strösocker
2 msk pressad citronsaft
1 tsk finriven fÀrsk pepparrot
1 tsk worcestershiresÄs
ev. 1 msk vodka
salt och svartpeppar
tabasco

Gör sÄhÀr (tidsÄtgÄng ca 30 min)
Skala och hacka lök och vitkök. FrÀs dem i olja i en kastrull under nÄgra minuter.
TillsÀtt tomater, tomatpuré och buljong, lÄt puttra i cirka 15 minuter.
Skala tunna remsor av selleristjÀlkar med potatisskalare. SkÀr remsorna i smala strimlor.
LÀgg ner dem i isvatten, lÄt dem ligga i nÄgra minuter till de krusar sig.
Mixa soppan slÀt i en matberedare eller med stavmixer. HÀll tillbaka den i kastrullen och tillsÀtt socker, citronsaft, pepparrot, worcestershiresÄs och eventuell vodka.
Smaka av med salt, peppar och tabasco.
HÀll upp i skÄlar/djupa tallrikar.
Garnera soppan med selleri och nymalen svartpeppar. Servera direkt.

Tips! Soppan Àr god att servera kall pÄ sommaren.

Ölförslag

1. Nils Oscar (1305), Sverige, 19:50 kr för 330 ml. Smakrik, aromatisk. Betyg: 5 av 5
2. Jever Pilsener (1506), Tyskland, 13:90 för 330 ml. Tydligt besk! Betyg: 4 av 5 (Elke gillar beska öl!)
3. Breznak (1611), Tjeckien, 12:50 kr för 330 ml. MÄttlig beska. KnÀckig med skön maltsmak.

MĂ„nga fler goda öltips, se artikel frĂ„n 17 maj 2015 dĂ€r vi provade oss igenom alla norska öl pĂ„ Systembolaget.

Recepten ovan frÄn favoritboken, just nu, Till bords med systrarna Eisenman. Kolla gÀrna in förra veckans absoluta söta-höjdare - Eton Mess!