Laddar annons
22 May, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 21 | Söt sauternes light, användbart chardonnayvin

Söta viner är inte vanliga på Vinköplistan men denna vecka är det dags. Anledningen är att examensfester och andra tillställningar 'kräver' en söt avslutning. Gärna ett vin med stil till en vårinspirerad dessert.

Från ädla ursprunget Sauternes kommer vinet i halvflaska Réserve du Ciron. Precis som ursprung håller som typiskt, hittar man söt smak av saffran och honung. Prova till bär som hallon eller till bakverk med aprikos och persika, kanske med mandelflarn. Kombinationen lär smaka himmelskt - gott!

Andra viner denna vecka är ett vitt vin av chardonnaydruvan som har bred smak och klarar kombinationen till det ljusa kötter. Två trevliga röda innehåller syrah och shirazdruvan respektive och för alla som behöver en gåbortpresent eller för eget nöje, en prisvärd amarone.

Vitt vin upp till 90 kr

Vicar's Choice Barrel Fermented Chardonnay 2014 (2188), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Hyfsat bred doft. Torr medel/fyllig smak, rik fruktighet, gula noter, generös av äpple och persika, aningen eldig och varm men med balansen i kontroll.
Passar till: ljusa kötträtter, fågel men också fläskkött, till lagrade hårdostar och till fiskrätter med kraftig sås. Saffran, nötter, bönor, stekt och gratinerad tillagning fungerar utmärkt.
Användbar, trevlig och generös chardonnay från svalt ursprung.
Betyg: 3+

Vitt vin upp till 170 kr

Calvet Réserve du Ciron 2012 (4029), Calvet, Sauternes Frankrike, 99 kr för 375 ml
Färgen är gul, doften minner om saffran och honung. Vinet är sött, frukten gul med äpplen, aprikos och ananas. Inslag av honung och saffran.
Festligt, sött vin med tydlig ursprungstypicitet men inte den högsta koncentrationen varför pris kan hållas nere.
Passar till: suveränt till alla bärdesserter, tårtor, bakverk m m. Liten flaska som räcker länge.
Betyg: 3+

Rött vin upp till 90 kr

Notre Dame de Cousignac Ventoux 2014 (2406), Notre Dame de Cousignac, Ventoux Frankrike, 79 kr
Smaken är lätt/medelfyllig av röd frukt, inslag av söta bär, örter och lite lätt krydda. Trevlig eftersmak med frisk syra och snälla tanniner.
En mustig gryta med grädde eller liknande är inte fel. Personligt husvin som bäst till mat!
Betyg: 3+

Rött vin upp till 170 kr

Brown Brothers Shiraz 2013 (6383), Brown Brothers Wines, Australien 115 kr
Doften är balanserad med inslag av mynta. Smaken är fyllig av rödblå frukt och dito bär, inslag av viol, och kakao. Balanserad syra och snälla tanniner.
Klockrent, rött husvin som trots sin höga alkoholhalt smakar balanserat. Mustig favorit!
Passar till: gärna till grillade rätter för den generösa fruktsmaken. Grillad fläskkarré, exempelvis
Betyg: 3+

Extravin, en amarone

Villa Righetti Amarone 2011 (75184), Luigi Righetti, Valpolicella Italien, 205 kr
Doften innehåller läder, russin och fikon. Smaken är fyllig, frukten mörk med torkade noter av russin, fikon inslag av örter och smak av vanilj. Denna amarone kan klassas till den folkliga, jämför pris till andra, och som undertecknad tidigare varit ganska anti måste jag nu konstatera att smaken på vinet lyft sig. Helt okej således, en enklare amarone som ändå levererar.
Betyg: 3

Vinbankens vinköplista

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat. Främst från annonsörers portföljer.