Laddar annons
Bröderna Dicey visar upp nya höjder i Central Otago
21 Oct, 2025

Bröderna Dicey visar upp nya höjder i Central Otago

På en plats som få förknippade med vin för bara några decennier sedan har två bröder slagit rot. I hjärtat av Central Otago, långt bortom havets påverkan, har bröderna Dicey fullföljt sin dröm. 

  • Fynd 2025
    Dice Central Otago Pinot Noir

    Dice Central Otago Pinot Noir

    2023
    nya-zeelandNya Zeeland
    750 ml
    135%

    En aromatisk och frisk pinot noir från ett svalt område. Här är det intensiva toner av jordgubbar, smultron, vildhallon och tranbär. Vi får en lätt hint av fat där det även smyger sig fram en lätt rökig ton. Väldigt härlig bärig aromatik som avslutas med en fräsch tranbärssyrlighet. Läskande och charmigt till den napoletanska pizzan med prosciutto. 

    88
    119 kr

–  Vi har våra odlingar på den plats i Nya Zeeland som är längst ifrån havet. 160 kilometer väster om oss hittar du fjordar med 9-10 meter regn per år. Åt andra hållet är det mycket torrare. Det är ett unikt klimat där vi inte har samma påverkan från havet som många andra på Nya Zeeland har, berättar Matt Dicey i samband med ett besök i Stockholm. 

Satt Bannockburn på världskartan

Han och hans bror James är aktuella på den svenska marknaden med sitt nya vin Dice Pinot Noir som lanserades i det fasta sortimentet så sent som 1 september. Vinet har unisont hyllats av flera av landets främsta vinexperter, och även vi på Vinbanken gav det två fyndmedaljer. När man gräver djupare kring brödernas unika resa inom vinvärlden så nås man av en beslutsamhet och en hängivenhet till det lilla området Bannockburn i den sydliga regionen Central Otago. Det är härifrån bröderna kommer. Det är här de har vigt sitt liv åt att skapa vin. Och det är här som de valde att fullfölja sin dröm för några år sedan. 

Bröderna Dicey har varit med och bidragit till att Central Otago och Bannockburn i dag är ett erkänt vinområde.
Bröderna Dicey har varit med och bidragit till att Central Otago och Bannockburn i dag är ett erkänt vinområde.

I slutet av 1990-talet valde Matt Dicey att kliva in som chefsvinmakare åt det lilla kooperativet Mount Difficulty som var ett av de allra första vinhusen att inse vilken potential som fanns i Bannockburn. De var med och satte Bannockburn och Central Otago på den internationella vinkartan. Parallellt med arbetet hos kooperativet valde Matt Dicey att köpa en bit mark i början av 2000-talet. När han och hans bror James ansåg att vinodlingarna på den marken hade blivit tillräckligt bra, så valde de att hoppa av Mount Difficulty efter 20 skördar. Nu skulle bröderna helhjärtat satsa på sin egen verksamhet, och så skapades vinhuset Dicey. 

– Det vi sa till varandra när vi började är att vi ville fokusera på renheten i vinerna. Vi ville visa upp arbetet i vingårdarna och inte själva arbetet i vineriet, det var det viktigaste för oss, säger Matt Dicey. 

70 procent av alla odlingar är pinot noir hos Dicey

Området Central Otago är unikt i vinvärlden då det tillsammans med argentinska Patagonien är det sydligaste vinområdet i hela världen. I hjärtat av Central Otago, drygt 200 meter över havet, hittar vi byn Bannockburn, och det är här som bröderna Dicey slagit rot. Det var först i början på 1990-talet som folk började upptäcka att det faktiskt går att göra viner av väldigt hög kvalitet så här långt söderut. Det är dessutom det yngsta vinområdet på hela Nya Zeeland. 

Det är ett unikt klimat i Bannockburn.
Det är ett unikt klimat i Bannockburn.

– 1992 var en väldigt varm årgång och det var det som blev startskottet för Central Otago och Pinot Noir. Man kan säga att pinot räckte upp handen och sa att jag trivs här i det här området.

"Vill alltid behålla renheten i pinot noir"

I dag finns det ett antal vinhus i Central Otago där vissa är mer kända än andra. På Systembolaget går det i dag att hitta drygt 20 viner från området, och merparten av dessa är givetvis pinot noir-viner

– Vi har en del andra druvsorter också men pinot noir har alltid varit i fokus hos oss. Det är ett unikt klimat där pinot verkligen trivs, och då är det synd att ändra på det. 70 procent av våra odlingar är pinot. Vår syn på druvan är att vi som sagt vill behålla renheten och elegansen i den. Allt handlar om elegans, floralitet och renhet. Vi har inte möjlighet att göra pinot på den där rika lite tyngre stilen som många andra har, men det vill vi heller inte göra. 

Till skillnad från många andra vinhus i Central Otago så befinner sig Dicey uppe i bergen.
Till skillnad från många andra vinhus i Central Otago så befinner sig Dicey uppe i bergen.

I dag äger bröderna Dicey en vingård var. Matts vingård är Black Rabbit medan James äger The Inlet. Även om de ligger väldigt nära varandra så ger de olika uttryck av pinot noir. Enligt Matt så visar de båda vinerna, som vi för övrigt får möjlighet att testa, att det finns skillnader mellan olika viner och vingårdar trots en geografisk närhet. 

– Vi ligger 200 meter över havet. Många tror att Nya Zeeland bara handlar om grönska men det är även väldigt bergigt. Det finns mer berg på Nya Zeeland än vad det finns i Frankrike, Schweiz och Österrike ihop. De flesta vinhusen i Central Otago ligger i dag i de yttre kanterna av området, men vi är uppe i bergen. Det gör både vinerna och vingårdarna till unika, vilket man kan känna på våra viner. 

Delar med sig av kunskap och erfarenheter med andra vinhus

I hela deras portfölj går det i dag att hitta uppemot 15 olika viner, men merparten av dessa finns ännu inte tillgängliga i Sverige utan förväntas släppas i beställningssortimentet först i början av nästa år. Enligt Matt Dicey så är en annan viktig aspekt bakom Central Otagos framgångar att många av vinhusen faktiskt samarbetar med varandra och utbyter erfarenheter. 

Fler av Diceys viner kommer bli tillgängliga i Sverige i början på nästa år.
Fler av Diceys viner kommer bli tillgängliga i Sverige i början på nästa år.

– Vi är väldigt beresta på Nya Zeeland. Förr hade vi väldigt ofta provningar ihop där vi testade varandras viner, och jag skulle säga att det är en viktig orsak till att vi tagit så stora kliv. Vi har helt enkelt delat med oss. Man är ute och reser och kommer tillbaka med nya idéer som man sedan delar med sig av. 

Har fått större förståelse för vingårdarna

Trots att bröderna endast gjort vin under sitt eget namn i några år så har de sett en stor skillnad i hur vin från Bannockburn och Central Otago tas emot av konsumenterna nu för tiden. 

– Förr så var vi bara glada över att lyckas skapa viner med ren och mogen frukt. Odlingarna och vinerna var fortsatt väldigt unga då. Nu får vi ut mer och vi kan fokusera mer på till exempel textur. Vi har dessutom mycket större förståelse för själva vingårdarna, och det är även det vi vill fokusera på. Vi gör bättre ifrån oss i vingårdarna och det syns även på våra viner. Och vi är väldigt glada över att fler och fler upptäcker Central Otago som område, avslutar Matt Dicey.