Laddar annons
11 May, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Casal di Serra Classico Superiore med grillad halloumi

Snart är det sommar och Måndagsmatchen väljer att grilla halloumi. Till det en fräsch sallad med dressing på grekisk yoghurt och ett glas vitt vin, Casal di Serra Classico Superiore.

RECEPT | Grillad halloumi med dressing på grekisk yoghurt

4 portioner
1 halloumiost, 250 g
1 påse blandad grön sallad
200 g körsbärstomater
150 g sockerärtor
4 msk grekisk yoghurt
2 msk färskpressad citronjuice
färsk hackad basilika
färsk hackad bladpersilja
salt och svartpeppar

Gör så här:
Värm upp grillen (eller stekpannan). Skär halloumin i åtta skivor. Grilla tills den är gyllene på båda sidor.

Blanchera (koka upp och kyl snabbt) sockerärtorna. Skär dem i mindre bitar. Blanda med salladen och tomaterna. Blanda yoghurt, citronsaft, örtkryddor, salt och svartpeppar.

Lägg upp salladen, fördela osten och häll dressing på toppen. Servera genast.

Vinet

Casal di Serra Classico Superiore 2014 (12419), Umani Ronchi, Marche, Italien, 85 kr
Druvan är verdicchio och den som vill kan lagra detta vin. Vi fick tillfälle att prova vinet för någon månad sedan, i magnumflaska och av årgång 1997. Det var helt enkelt strålande, nyanserat och utvecklat men inte ”färdigt”.

Vinstockarna är 45 år och vinifieringen görs på cementtank, där vinet ligger på sin fällning i 12 månader. Ingen malolaktisk jäsning utförs (för att behålla syran). Smaken är tydlig och fyllig med en större koncentration och kraft och för den som misstänker fatkaraktär är det tiden på fällningen som gett den karaktären.

Det finns även en Casal di Serra som Vecchie Vigne 2012 (97042), 131 kr (lanseras 8 maj 2015). Det vinet görs av gamla stockar.

Vinbankens recension av Elke Jung:

Torrt, friskt medelfylligt vin som smakar av gul frukt som mogna äpplen och persika, inslag av citrus och en lätt örtkrydda. Det finns rondör och touch av lätt fetma.
Strålande sommarvin. Lär bli fantastiskt som allround, serverat glasvis, till sallader, ost, lätt fiskrätter och självklart kallskuret.
Betyg. 4

Vinöst vetande

Verdicchio är den viktigaste gröna druvan i Marche, regionen som ligger lite i Toscanas skugga, i mitten av östra Italien. Dock väl värd ett besök med vackra muromgärdade små städer, levande agrikultur, grönskande berg och dalar, sandstränder samt en fin terroir för vinodling. Verdicchio ger inte aromatiska viner men däremot utmärkta matviner med stringens, fin citrus och lätt örtighet. Det blir viner som passar till mycket.