Laddar annons
4 May, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Château Poujeaux till lammytterfilé | Måndagsmatchen

Château Poujeaux 2012 är ett rött vin för sanna Bordeauxvänner. Vi serverar det till lammytterfilé och en rotfruktssallad med kryddig dressing. 

RECEPT | Lammytterfilé med rotfruktssallad och kryddig dressing – 4 portioner

600 g lammytterfilé
smör
salt och peppar

Rotfruktssallad:
1 paket bacon
1 kg blandade rotfrukter, t ex gulbeta, polkabeta, palsternacka, morot
2 vitlökskyftor
olivolja
100 g rucola
150 g chèvre
salt och peppar

Kryddig dressing:
0,5 dl olivolja
3 msk hackade färska kryddor,t ex rosmarin, timjan, körvel, bladpersilja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk flytande honung
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn ytterfilén runt om, salta och peppra. Dela baconet i små bitar och stek krispigt.Lägg åt sidan.

Skala och dela alla rotfrukter. Lägg i en ugnsplåt med olivolja, salt och peppar och rosta i cirka 30 minuter. Känn efter med sticka. Ta ut och låt svalna lite. Sänk värmen till 125 grader och sätt in lammfilén. Låt gå till 57 grader, ta ut och låt vila.

Lägg rucola i botten på ett fat. Blanda rotfrukterna med bacon och chèvre och lägg över. Häll över dressingen. Skär lammfilén i mindre bitar och fördela över salladen. Variera salladen med att byta bacon mot grön sparris, byt gulbeta mot sötpotatis. Använd din fantasi!

Vinet
Château Poujeaux 2012 (99278), Moulis-en-Medoc Frankrike, 259 kr
Druvor: 48% cabernet sauvignon, 43% merlot, 6% petit verdot, 3% cabernet franc. Årgång 2012 har gett fruktiga viner i Haut-Medoc. Ranking för både vin och årgång har fått höga poäng i internationell press.

Vinbankens recension av Elke Jung:

Mörk, blåröd färg. Doften är tät av mörk frukt och lätt violparfymerad. Smaken är fyllig, rik och stram av saftiga vinbär, röda plommon, tydligt kryddig, lätt cederton, inslag av örter, kakao och läder. Markerade tanniner och smak av fat.
Betyg: 4

Vinet har en slank, koncentrerad profil och jag vill fasa in det under rubriken ’elegant’. Den spänstiga frukten är för mig ett tecken på ett modernare bordeauxvin, utan att vinet för den skull tappar ursprungskaraktären som här är inslagen av ceder och örter samt strama tanniner, vilka faktiskt gör sig utmärkt till en röd köttbit. Passar exempelvis utmärkt till klassikern entrecote med vitlökssmör och pommes.

Vinöst vetande
I Bordeaux säljs vinerna enligt tradition ’en primeur’, det vill säga året efter skörd och vanligtvis under eller strax efter den så kallade primörprovningen som hålls i mars. Det betyder att de som provar vinerna bedömer ofärdiga viner, med mycket frukt, spänstiga syror och påtagliga tanniner. Det är en mycket svår uppgift att prova primörviner då den som gör bedömningen måste lägga in en rekommendation om framtida potential för lagring och utveckling.

År 2012 var det första på många år när köparna backade och priserna gick tillbaka något. Inte dramatiskt men ändå, ett trendbrott som skapade rubriker bland kännare.

Johan Magnusson är förutom ägare till lagringskällaren Magnusson Fine Wine, certifierad värderingsman av ädla viner för Auktionsverket i Stockholm och en av dem som provat primörerna längst i Sverige (oräknat importörer).

Det finns ett antal flaskor kvar av detta vin runt om i landet. För alla som gillar ’rött a la bordeaux-style’ kommer ett nytt inlägg om några dagar med fler förslag och alternativ.