Laddar annons
7 Nov, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Château Lestrille, kvalitetsvin från Entre-deux-Mers

För den något äldre generation som jag själv tillhör är det något av en kontradiktion att nämna E-d-M i samma andetag som kvalitet, om man inte menar låg sådan. Men nu är det som så att hela Bordeaux har lyft sig i kragen.

Alla inser att man inte kan sälja viner på en regions sekelgamla anseende och tro att dagens konsumenter sväljer betet för att det glimmar. En egendom som visar detta med tydlig önskvärdhet är just Château Lestrille. Slottet ägs av Estelle Roumage som är femte generationen och första kvinnliga ägare, dessutom vinmakare på gården. Sedan Estelle tog över har vinerna fått en mjukare attityd, tanninerna är nedtonade och frukten mer framträdande.

Château Lestrille

Château Lestrille är 40 hektar vingårdar i östra Entre-deux-Mers där ler- och kalkjordar gör att merlotdruvan trivs bäst. Största delen av deras 200-tusen buteljer stora produktion är rött och rosévin men man gör även en ’clairet’, en mörkare rosé med lätt strävhet och en vintyp som gjorde att bordeauxvin fortfarande kallas för claret i England. Vad jag kan se den enda i sitt slag i landet just nu.

Man gör också en liten del vitt vin på sauvignon blanc som är den gängse vintypen i E-d-Mers, enkel rättfram sauvignon. Men den gömda juvelen är deras sauvignon gris – 65% plus 35% semillon och sauvignon blanc, lagrad sex månader på nya ekfat. Klassisk vit finbordeuax till hälften av vad den borde kosta. Årgång 2013 som gjorde strålande vita viner i Bordeaux (svåra röda) kommer på BS i december. Just nu finns två rosé och två röda i sortimentet. Priser från 99 till 220 kr.

För alla som fortfarande tycker att det är Bordeaux som gäller kan beställa och prova själva. För er som tror att Bordeaux är gammalmodigt, dyrt och strävt gäller samma sak. Det är alltid lika skönt när en förutfattad mening kan kastas på sophögen.
Om vinerna:

1. Château Lestille Capmartin Bordeaux Blanc 2013, 129 kr

Ung fräsch frukt mot päron/äpple/citrus och tydlig behaglig ekfatston av vanilj. Bra syra, härligt medveten frukt och charmig gräddig krämighet från sina månader på nya fat.

2. Château Lestille Bordeaux Rosé 2014, 99 kr

Mycket ljus, knappt laxrosa färg. Charmigt rosé-gullig med sin somriga bäriga ton av hallon/körsbär, mjuk lätt smak med läcker avslutning. Endast två timmars skalkontakt men ändå tydlig roséton av bär och krydda.

3. Château Lestille Capmartin Clairet 2014, 99 kr

Mörkt rosa – ljust röd. Härlig frukt mot bigarråer och sommarplommon. Först mjuk lätt smak med strax kommer lite tannin och krydda som vill ha lagad mat, inte sallad eller skinka melon. Fyra timmar med skalen och försiktig pressning ger extra allt i denna clairet.

4. Château Lestille Capmartin Rouge 2010, 129 kr

Rättfram och lättdrucken Bordeaux som börjar få lite mognad utan att vara helt klar för det. Blå plommon och annan mörk frukt dominerar näsan. Smaken är mjuk, balanserad och lätt rökig från vinets tolv månader på franska och amerikanska ekfat.

5. Le Secret de Lestrille 2010, 199 kr

Nu känner man doften av finare vinare. Tydlig ton av nya fat, koncentrerad frukt blandad med krydda och tobaksblad. Stram ung smak med virila tanniner som mår bäst av att ligga till sig några år, alternativt lugna ner sig i en snygg karaff några timmar.

Författare: Johan Edström