Laddar annons
12 Jun, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Cline Cellars | Klimatmedveten vinproducent i Kalifornien

CLINE CELLARS. ”Varning för pirayor!” står det på skylten vid dammen. Hos Cline Cellars arbetar man intensivt med ett klimat och miljöprogram och pirayorna är förmodligen ambassadörer för att få fram budskapet. Vi är i ju trots allt i Kalifornien!

Men några pirayor syns inte till. Däremot kolossala mängder karpar som i uppiskat vattenskum begärligt suger i sig de pellets som Cline ställt fram och som vingårdens besökare matar dem med. Det finns minst lika många besökare vid fiskdammen som inne i vineriets besökcenter och shop.

Det är fredag, lättsamt och folkligt på Cline i den sydligaste delen av Sonoma som heter Carneros. Många San Franciscobor har satt sig i bilen och kört över Golde Gate för att en halvtimme senare andas lantluft och köpa med sig ett par flaskor vin till helgen. Vinet från Cline är mjukt, tillgängligt och lättgillat.

Amforaexperiment på Cline. "Som i antika Grekland", säger Charlie Tsegeletos.

I vinkällaren hos Cline med vinmakare Charlie Tsegeletos

Precis som Clines pratsamme, sympatiske och skojige vinmakare sedan 2002. Charlie Tsegeletos heter han och har både syn- och hörbarligen fått sin medelhavsesprit från sin grekiske pappa och italienska mamma.
– Kom så skall jag visa anläggningen, säger han och rusar i rasande tempo genom det stora vineriet, stannar upp och säger ”Try this” och ”Try this” och häller upp tankprov av 2015 års petite sirah respektive grenache.

Det är sagolikt rena och anslående unga viner. Massor med lakrits lindad rund petite sirah, en hel del lakrits och en air av rök i grenache. Och inte en tillstymmelse av smakskymmande ek.
– Good, ehh! säger Charlie Tsegeletos och hastar vidare genom den jättelika anläggningen – druvor från 200 hektar egna vingårdar genomgår här förvandlingen till vin.

Till det krävs tankar och Charlie klättrar upp för stegar till toppen av de gigantiska jästankarna där ton och åter ton av zinfandel, grenache, syrah och rader av andra druvsorter fermenteras.

Härifrån anar man över hustaken profilen av något som starkt påminner om en italiensk by. Det är propeller- och badkarsmiljardären Jacuzzis anläggning. Och Valeriano Jacuzzi hade, förutom förmågan att utveckla sin mekaniska business, en stark känsla för vin, särskilt italienska sorter, som han odlade och gjorde vin av. Och han fick en dotterson, Fred Cline, som tog intryck och gjorde vin till sin business.

I början av 1990-talet startade Fred Cline sin vinodling till en farm i Carneros i Sonoma och förlade vineriet till farmens byggnader från guldruschens dagar. Men det var inte italienska druvor som Fred Cline satsade på utan Rhônes sorter carignan, syrah, mourvèdre, viognier rousanne och andra.

Moderna cementtankar

Klimatmedveten produktion

Klimatet står i centrum för Cline och det är av inte bara naturnödvändighet utan av rent ekonomiska skäl också: marknaden kräver hållbarhet.
– Vi använder ingen konstgödning, inga gifter, ingen round-upp. Vi använder vassle från mejerierna runt om för gödning liksom vår egen kompost. Koppar undviker vi och vi har 2 000 stora solcellsflak som försörjer oss med el och värme. Vi uppför oss ytterst klimatmedvetet, säger Charlie Tsegeletos, som även är vinmakare på familjen Jacuzzis vingård.

På toaletten meddelas besökaren att det han där där avgett kommer att återbördas till moder natur. Vinerna från Cline präglas av mycket frukt, generös fatbehandling och mjuka fruktsyror och tanniner. På den svenska marknaden finns fem av Clines många viner varav ett finns i fasta Systemsortimentet.

Några av Clines många viner

Cline Zinfandel 2014

Ett tämligen lätt zinfandelvin med viss fruktsötma, diskret fruktsyra och en lätt liten brändkolaton. Ett vin att ta fram till fläsk eller fågen från panna eller grill. Flaskan finns i ordinarie Systembolagssortimentet (22283, 99 kr) och i beställningssortimentet finns den på box 3 liter (6687, 259 kr).

Cashmere 2015

Gjort på mourvèdre (53%), syrah och grenache som lagrats ett halvår på, delvis, nya, mörkrostade franska fat. Ett sammetsmjukt och lätt rött med inslag av Plopp och knäck och en tillstymmelse till tanninstruktur. Ankbröst från grillen sitter bra till. Finns i beställlningssortimentet (6580, 105 kr).

Cline Ancient Vines Mourvèdre 2014

Lagrat på amerikansk ek i ca 10 månader, 15% alkohol. Fylligt och mjukt. Först floralt i doften (viol) och sedan markerad plommonfrukt med inslag av hallon som går igen i munnen där en generös dos choklad sluter upp runt frukten. Finns i beställningssortimentet (89170, 159 kr).

Small Berry Mouvèdre 2013

Ett vin gjort på små druvor av mycket gamla mourvèdrestockar. Det lär växa eukalyptus runt den gamla vingården och detta har satt en spännande prägel på både doft – med mynta, salvia och lagerblad – och smak. Koncentrerat, spännande och sviskonfruktigt med noter av capstantobak och en aning mörk choklad. Mjukt. Finns inte att tillgå i Sverige, kostar ca 70 dollar i USA.

Författare
Anders Fagerström