Laddar annons
12 Jun, 2016

Cline Cellars | Klimatmedveten vinproducent i Kalifornien

CLINE CELLARS. ”Varning för pirayor!” stĂ„r det pĂ„ skylten vid dammen. Hos Cline Cellars arbetar man intensivt med ett klimat och miljöprogram och pirayorna Ă€r förmodligen ambassadörer för att fĂ„ fram budskapet. Vi Ă€r i ju trots allt i Kalifornien!

Men nÄgra pirayor syns inte till. DÀremot kolossala mÀngder karpar som i uppiskat vattenskum begÀrligt suger i sig de pellets som Cline stÀllt fram och som vingÄrdens besökare matar dem med. Det finns minst lika mÄnga besökare vid fiskdammen som inne i vineriets besökcenter och shop.

Det Àr fredag, lÀttsamt och folkligt pÄ Cline i den sydligaste delen av Sonoma som heter Carneros. MÄnga San Franciscobor har satt sig i bilen och kört över Golde Gate för att en halvtimme senare andas lantluft och köpa med sig ett par flaskor vin till helgen. Vinet frÄn Cline Àr mjukt, tillgÀngligt och lÀttgillat.

Amforaexperiment pÄ Cline. "Som i antika Grekland", sÀger Charlie Tsegeletos.

I vinkĂ€llaren hos Cline med vinmakare Charlie Tsegeletos

Precis som Clines pratsamme, sympatiske och skojige vinmakare sedan 2002. Charlie Tsegeletos heter han och har bÄde syn- och hörbarligen fÄtt sin medelhavsesprit frÄn sin grekiske pappa och italienska mamma.
– Kom sĂ„ skall jag visa anlĂ€ggningen, sĂ€ger han och rusar i rasande tempo genom det stora vineriet, stannar upp och sĂ€ger ”Try this” och ”Try this” och hĂ€ller upp tankprov av 2015 Ă„rs petite sirah respektive grenache.

Det Àr sagolikt rena och anslÄende unga viner. Massor med lakrits lindad rund petite sirah, en hel del lakrits och en air av rök i grenache. Och inte en tillstymmelse av smakskymmande ek.
– Good, ehh! sĂ€ger Charlie Tsegeletos och hastar vidare genom den jĂ€ttelika anlĂ€ggningen – druvor frĂ„n 200 hektar egna vingĂ„rdar genomgĂ„r hĂ€r förvandlingen till vin.

Till det krÀvs tankar och Charlie klÀttrar upp för stegar till toppen av de gigantiska jÀstankarna dÀr ton och Äter ton av zinfandel, grenache, syrah och rader av andra druvsorter fermenteras.

HÀrifrÄn anar man över hustaken profilen av nÄgot som starkt pÄminner om en italiensk by. Det Àr propeller- och badkarsmiljardÀren Jacuzzis anlÀggning. Och Valeriano Jacuzzi hade, förutom förmÄgan att utveckla sin mekaniska business, en stark kÀnsla för vin, sÀrskilt italienska sorter, som han odlade och gjorde vin av. Och han fick en dotterson, Fred Cline, som tog intryck och gjorde vin till sin business.

I början av 1990-talet startade Fred Cline sin vinodling till en farm i Carneros i Sonoma och förlade vineriet till farmens byggnader frÄn guldruschens dagar. Men det var inte italienska druvor som Fred Cline satsade pÄ utan RhÎnes sorter carignan, syrah, mourvÚdre, viognier rousanne och andra.

Moderna cementtankar

Klimatmedveten produktion

Klimatet stÄr i centrum för Cline och det Àr av inte bara naturnödvÀndighet utan av rent ekonomiska skÀl ocksÄ: marknaden krÀver hÄllbarhet.
– Vi anvĂ€nder ingen konstgödning, inga gifter, ingen round-upp. Vi anvĂ€nder vassle frĂ„n mejerierna runt om för gödning liksom vĂ„r egen kompost. Koppar undviker vi och vi har 2 000 stora solcellsflak som försörjer oss med el och vĂ€rme. Vi uppför oss ytterst klimatmedvetet, sĂ€ger Charlie Tsegeletos, som Ă€ven Ă€r vinmakare pĂ„ familjen Jacuzzis vingĂ„rd.

PĂ„ toaletten meddelas besökaren att det han dĂ€r dĂ€r avgett kommer att Ă„terbördas till moder natur. Vinerna frĂ„n Cline prĂ€glas av mycket frukt, generös fatbehandling och mjuka fruktsyror och tanniner. PĂ„ den svenska marknaden finns fem av Clines mĂ„nga viner varav ett finns i fasta Systemsortimentet.

NÄgra av Clines mÄnga viner

Cline Zinfandel 2014

Ett tÀmligen lÀtt zinfandelvin med viss fruktsötma, diskret fruktsyra och en lÀtt liten brÀndkolaton. Ett vin att ta fram till flÀsk eller fÄgen frÄn panna eller grill. Flaskan finns i ordinarie Systembolagssortimentet (22283, 99 kr) och i bestÀllningssortimentet finns den pÄ box 3 liter (6687, 259 kr).

Cashmere 2015

Gjort pÄ mourvÚdre (53%), syrah och grenache som lagrats ett halvÄr pÄ, delvis, nya, mörkrostade franska fat. Ett sammetsmjukt och lÀtt rött med inslag av Plopp och knÀck och en tillstymmelse till tanninstruktur. Ankbröst frÄn grillen sitter bra till. Finns i bestÀlllningssortimentet (6580, 105 kr).

Cline Ancient Vines MourvĂšdre 2014

Lagrat pÄ amerikansk ek i ca 10 mÄnader, 15% alkohol. Fylligt och mjukt. Först floralt i doften (viol) och sedan markerad plommonfrukt med inslag av hallon som gÄr igen i munnen dÀr en generös dos choklad sluter upp runt frukten. Finns i bestÀllningssortimentet (89170, 159 kr).

Small Berry MouvĂšdre 2013

Ett vin gjort pĂ„ smĂ„ druvor av mycket gamla mourvĂšdrestockar. Det lĂ€r vĂ€xa eukalyptus runt den gamla vingĂ„rden och detta har satt en spĂ€nnande prĂ€gel pĂ„ bĂ„de doft – med mynta, salvia och lagerblad – och smak. Koncentrerat, spĂ€nnande och sviskonfruktigt med noter av capstantobak och en aning mörk choklad. Mjukt. Finns inte att tillgĂ„ i Sverige, kostar ca 70 dollar i USA.

Författare
Anders Fagerström