

Vinhuset Dumol tar viner från Russian River Valley till nya höjder
En skotte som bestämmer sig för att skapa vin i det dimmiga och småkyliga Russian River Valley i Kalifornien. Det kanske låter som en skröna tagen ur luften, men i fallet med vinhuset Dumol så var det exakt det som hände i slutet av 1990-talet. Resten är historia.
- 2022En vibrerande, pigg och otroligt fräsch pinot noir med an sagolik doftaromatik. Det är solmogna jordgubbar, skogshallon, färska bär, choklad, vanilj och en lätt örtighet. Fin struktur med mjuka och lite småtuggiga tanniner. Ett läskande vin som bara kommer bli bättre och bättre efter några år. Otroligt bra på så många sätt och vis, och en given konkurrent till många Bourgogne-pinoter som kostar en bra bit mer.
När man föds och växer upp i den skotska huvudstaden Edinburgh så kan steget till att arbeta som vinmakare tyckas vara både stort, långt och snårigt. Men för skotten Andy Smith så var det inget som avskräckte honom. Intresset för vin ledde honom till Nya Zeeland i mitten av 1990-talet där han utbildade sig till oenolog, och bara något år senare valde han att ta klivet över världens största hav för att bosätta sig i Kalifornien. Det var i den gyllene delstaten som han träffade Kerry Murphy och Michael Verlander som 1996 hade skapat sitt första vin under namnet Dumol.
"En av de absolut vackraste platserna på jorden"
– Andy är fortsatt kvar och han är bokstavligen talat i vingårdarna varje dag. Det är tack vare honom som vi nått dit där vi är i dag, berättar Marc Guerguy som i dag är partner och global säljchef för Dumol i samband med ett besök i Stockholm.
Platsen där Dumol skapades och som fortsatt är hjärtat i hela vinhusets verksamhet är Russian River Valley i de västra delarna av det betydligt mer kända Sonoma Valley i Kalifornien. Drygt tio mil norr om storstaden Kalifornien hittar vi USA:s och några av hela världens mest kända vinområden, nämligen Napa Valley och ovan nämnda Sonoma Valley.

– Visst, jag är kanske inte helt objektiv i frågan men enligt mig är det här en av de absolut vackraste platserna på jorden. När dimman sveper in över vingårdarna… ja, det är svårt att förklara. Det är enastående vackert.
Dumols vingårdar påminner mer om Bourgogne än om Kalifornien
Efter att ha skapat vin på köpta druvor i flera år så bestämmer sig Andy för att plantera sina första egna viner i Russian River Valley år 2004. Det var dock inga vanliga vingårdar han valde att köpa, det var några av de främsta vingårdarna i hela området. Det var heller inget traditionellt sett som han hanterade dessa vingårdar på.
– Han gjorde något som ingen annan gjorde på den här tiden. Han valde att plantera rankorna väldigt tätt. Andy insåg att man måste ha egna vingårdar för att kontrollera druvorna helt och hållet. När han planterade rankorna så här tätt så var det faktiskt de vingårdarna med högst densitet i hela Nordamerika. Detta påminde snarare om Bourgogne än om Kalifornien. Alla sa att det aldrig skulle funka, men 20 år senare ser vi resultatet.

Med tiden har Dumol köpt fler och fler vingårdar, med en klar och tydlig vision om att faktiskt lära känna jordmånen i minsta detalj så att man kan fortsätta producera viner av absolut högsta klass.
"99 procent av allt vårt arbete sker i vingården"
– Vårt hela mål är att skapa perfekta druvor och sen försöka fånga det här i flaskan. 99 procent av allt vårt arbete sker i vingården och vår vinmakning är ganska moderat skulle jag säga. Vi är i vingårdarna varje dag, och våra gårdar ligger så pass nära varandra att vi kan besöka alla vingårdar en hel förmiddag och vara tillbaka på vineriet till lunchen.
När Marc Guerguy visar en presentation över Dumol i samband med sitt besök i Stockholm så återkommer han flera gånger till just druvorna som odlas på deras vingårdar och vad som gör dem speciella.

– Titta bara på de här druvklasarna. Ser ni hur kompakta de är. Du kan inte plocka ut en enskild druva utan att krossa den. Dessutom väger våra klasar mellan 100 och 200 gram, vilket är väldigt mycket mindre än vad andra klasar pinot noir gör. Våra druvor är små som blåbär, vilket ger dem mycket mer koncentration.
Har testat uppemot ett dussintal druvsorter
Ända sedan den första årgången 1996 har Dumol gått från klarhet till klarhet, och i dag har vinhuset ett rykte som ett av de främsta kaliforniska vinhusen. Deras produktion säljer slut väldigt fort och de få flaskorna som exporteras går ofta till exklusiva restauranger eller släpps i en väldigt begränsad upplaga. Dessutom räds Dumol heller inte att experimentera och testa nya druvsorter i sina vingårdar, trots att pinot noir och chardonnay alltid kommer vara hjärtat i verksamheten.
– I dag har vi mencia, syrah, cabarnet sauvignon, chenin blanc, viognier, zinfandel och vi har även testat nebbiolo, och det funkade faktiskt förvånansvärt bra i Kalifornien. Vem vet, vi kanske planterar nebbiolo på våra egna vingårdar i framtiden.

Just Russian River Valley är på frammarsch enligt Marc Guerguy, som även poängterar vad som gör hela området så otroligt speciellt.
"Vi är extremt stolta över Russian River Valley"
– Det är tre saker. Det är dimman som sveper in från kusten. Det är kylan. Och det är de många olika jordmånerna vi har. Det här är ett område där det skiljer väldigt mycket mellan temperatur i luften och temperatur nere på marken till och med, och det påverkar även druvorna.
– Vi har satsat väldigt mycket på att köpa nya vingårdar i en lugn takt, samtidigt som även fortsatt köpa druvor från väldigt bra vingårdar. Sedan har vi även satsat på ett helt team som bor på vingården och som ständigt är i vingårdarna för att kontrollera druvorna. Det är en stor investering för oss och det är en del i Andys filosofi att arbetet sker i vingårdarna. Allt arbete vi har lagt ner har verkligen gett resultat och vi är extremt stolta över Russian River Valley och de vinerna som vi lyckas skapa, avslutar Marc Guerguy.
DuMol Estate Vineyard Sonoma Coast Chardonnay
2021Pigg, energisk och ungdomlig frukt med gröna syrliga äpplen, vinterpäron, vit persika, mandlar, bakade äpplen och solmogna citroner. I smaken är det fullpackat med mineralitet, intensiva ungdomliga äpplen, en lätt sälta och massvis av citrusdominanta drag där vi även får en hint av vitpeppar som smyger sig fram i slutet. Otroligt snygg fathantering där man lyckas behålla den pigga och energiska frukten samtidigt som man ger en lätt hint av smöriga fat utan att det nånsin blir för mycket. En kaliforniska chardonnay när den är som bäst.