De vita, äppelsmakande vinerna av druvan chardonnay är populära. Kommer chardonnayvinet från ett varmt, soligt ursprung alternativt ett svalt odlingsområde eller om vinet lagrats på fat eller inte antar dess smak olika stil. Chardonnayvin kan således skifta i smak från stram, friskt syrligt av gröna äpplen till den av solmogna gula äpplen med inslag av nötter, smör och kanske fat. Bästa serveringstillfällena följer stil på vinet. Lätt elegant mat passar den strama vinstilen medan smakrik mat som exempelvis grillad fisk eller ljust kött, gratinerade rätter eller tillbehör som mandel, mörstekta kantareller och aioli passar det solmogna, fatlagrade chardonnayvinet som handen i handsken. Bild: Spiritsandwines
Petit Chablis 2010 (5585), La Chablisienne, Frankrike, 109 kronor
Torr, medelfyllig frisk äppel- päronsmak med tydlig mineralkaraktär, sten-dammiga associationer, stramfrisk syra och bra helhet-balans. Gärna till finmiddag med vit fisk eller ostron naturell.
Betyg: 4
Provad: 2012-02-07
Budgetbra val
Stilla vin:
Casillero del Diablo Chardonnay 2011 82075), Concha y Toro, Chile, 74 kronor
Canaletto Chardonnay Verdeca 2010 (32436), Casa Girelli, Italien, 69 kronor
Rekommenderad mousserande:
Chapel Hill Sparkling Chardonnay (7649), Balatonboglár Winery, Ungern, 59 kronor