Laddar annons
Enrico Rivetto i Serralunga d'Alba, Barolo - FOMO för vinälskare
10 Apr, 2022

Enrico Rivetto i Serralunga d'Alba, Barolo - FOMO för vinälskare

Riva barrikader för att bygga nytt och långsiktigt är det som gäller för Enrico Rivetto. Vinerna från Serralunga d'Alba i Barolo signerade Rivetto dal 1902 (firmanamn) kan man inte missa som vinälskare.

Enrico Rivetto brinner för att göra vin på sitt sätt. Enkelt förklarat går det ut på att odla druvor i en frisk, välmående jord. Det låter enkelt. Men efter långt samtal med Enrico förstår vi att i det enkla ligger jämförelsen i nivå med djävulens detaljer och ett enormt hårt arbete. I kombination med stark vilja.

Vin från Rivetto dal 1902 är Demeterklassade (bio-certifiering) och de är ensamma om märkningen i Barolo.

Här är provningsanteckningar från 29 mars, och där vinerna har Systembolagets artikelnummer.

Vinprovning med Enrico Rivetto

1. Barbera d'Alba Zio Nando 2018 (51182), 249 kr

Zio Nando är en unik vingård där vinstockarna planterades 1944 av Enricos farfar.

Färgen är mörk, tät och röd. Doften stor, parfymerad av körsbär, viol, tobak med en knivsudd blyertstrama drag. Smaken fyllig, stor, komplex och nyanserad med liknande drag som i doften, lägg till en nerv som ger driv och kraft i smaken som blir utöver den vanliga. Ungt vin med stor koncentration.

Årgången var inte speciellt varm eller solig, båda "ingredienser" som barberadruvan gillar. Således, heta år är lika med mer lyckosamma barberaviner. Jag gillar dock ovan, som nu när fruktsyran och nerven vibrerar av kraft. Vinet lär ha ett mycket långt liv.

Konstaterar att det finns vin av barbera och barberavin.

2. Langhe Nebbiolo 2019 (76153), 259 kr

Läderfärgad, rödorange och genomskinlig. Speciell doft som för mig påminner om oglaserad keramik (torr, dammig lera). Smaken är fruktig av körsbär, inslag av läder, en hint fikon med en knivsudd underton av sötma, marmelad och fikon. Bra längd men ett elegant driv och tydligt stramt intryck. Snygg och ett gärnavin att dricka nu även om tidsfönstret är många år till.

3. Nebbiolo d'Alba Vigna Lirano 2019 (51223), 349 kr

Lite mörkare i färgen jämfört med vin 2 i provningen (ovan), lädernyansen är på plats för nebbiolokännetecken. Doften stor, fruktig och tajt. Upplever redan här att vinet kan vara slutet. Smaken fyllig, stor med den tydliga lädertonen, inslag av körsbär, rosor, kryddor och stramt, bitiga tanniner som gränsar mot de torrare. Ungt, häftigt kompakt vin - absolut, sluten. Man kan bara fantisera hur häftig smaken blir när den släpper loss!

För mig är det här en lightversion av Barolo - dvs för dig som inte väljer att köpa många gånger dyrare Barolo men ändå vill komma åt en liknande stil och struktur.

4. Barolo Serralugna d'Alba 2017 (78274), 499 kr

Läder, orangeröd färg. Mörkast av tre (vin 2,3 och4). En utsökt fin doft mejslar ut i detaljer som körsbärskärnor, fat med en hint av dammtorr keramik. Tajt. Smaken är fyllig. Tät, komplex med hög fruktsyra, bitiga tanniner, körsbärskärnor, läder, rosor, fat, hint av russin. Läcker längd med en smak som för mig är klassisk, spot on Barolo så som den ska vara.

Druvorna kommer från tre vingårdslägen med östlig exponering. I kombination med svala ursprunget Serralugna har förutsättningarna varit optimala senaste varma årgångarna. Vinet har lagrats 7 mån få fat.

5. Barolo Briccolina 2014 (78303), 1 349 kr

Röd, mörk färg med tydliga orangea drag. Doften är stor, örtigt dammig med en vibrerande mineralnerv. Bara här - wow!
Fyllig, tät, komplex smak av otaliga nyanser som läder, körsbär, plommon, en nypa blåbär, rosor, örter, kryddor. Komplex och tät. De kännbara tanninerna är precis så som förväntas av en elegant och finessrik Barolo. Eftersmaken varar för evigt - vinet är ungt!

Årgång 2014 räknas som ett klassiskt år och det var Enricos far som gjorde vinet.

Tidigare artikel från 2018 när jag träffade Enrico Rivetto i Barolo.