Laddar annons
18 May, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Erse Etna Rosso till en couscoussallad och grillat | Måndagsmatchen

Erse Etna Rosso är ett spännande rött vin från Sicililen. Smakar mycket bra till en marockansk couscoussallad, grillat kycklingbröst och sval yoghurtsås med gurka.

Maten
Detta är ett fantastiskt rött vin till kallskurna charkuterier, till salsiccia, sallader med solvarma grönsaker, pasta eller risotto, saltimbocca och till nordafrikansk mat med apelsin.

RECEPT |Marockansk couscoussallad med grillat kycklingbröst och yoghurtsås med gurka

4 portioner

4 dl couscous
4 dl kycklingbuljong
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 kryddmått kanel
färsk bladpersilja, finhackad
färsk koriander, finhackad
1 dl cashewnötter, hackade
2 apelsiner, skalade och skurna i små bitar
100 g plommontomater, skurna i små bitar
1 dl svarta oliver utan kärnor
2,5 dl grekisk yoghurt
1 dl gurka, skalad och hackad i små bitar
olivolja
salt och peppar

Gör så här:
1. Koka couscousen i kycklingbuljong enligt instruktionerna. Rör mycket i början så att den inte klumpar sig. Låt stå och ånga av. Blanda med kryddor, apelsin, nötter och grönsaker. Smaka av med lite olivolja, salt och peppar. Rör ihop yoghurt och gurka. Ställ svalt.

2. Servera med grillade kycklingbröst, som man gärna kan marinera i olja, vitlök, apelsinjuice, honung och soja. Salladen fungerar fint till vilken grillad köttbit som helst.

För vegetariskt snits, välj grönsaksbuljong!

Vinförslag till maten

Erse Etna Rosso 2012 (70815) BS, Tenuta di Fessina, Etna Rosso DOC Italien, 175 kr i beställningssortimentet
Vinet är gjort på druvorna nerello mascalese och nerollo cappuccio som vuxit på vulkanen Etnas sluttningar. Dessa druvor odlas nästa bara där och vinodlingarna är belägna 670 meter över havet. Jordmånen består delvis av sand och aska, något som ger en mineralisk ton i vinet. Årsproduktionen är begränsad till 16 000 flaskor.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Färgen är rödblå, transparent. Doften tydlig, örtig med en lätt rostad kaffeton. Smaken är medelfyllig, stram med markerad syra av röda körsbär och tranbär, inslag av mogna plommon, söt bärton och örter och en lång eftersmak. Om jag beskriver vinet som ”magert” med intakt och delikat innehåll och smakerna på rätt plats hoppas jag att ni förstår (direkt motsats till många populära söta, extraherade och täta rödviner).

Det här är ett vin för vinvänner som har gått vidare från grundkurs A till fördjupningsnivå ++ och nyfikna på något speciellt.
Betyg: 4

Vinöst vetande

Etna, även kallad ”the Lady”, är fortfarande aktiv med regelbundna utbrott och ger jorden ett mycket speciellt mikroklimat som attraherar många vinproducenter. Vinodlingar finns ända upp till 1000 meter på Etna och vinerna får svalklimatskaraktär. Totalt sett är Sicilien en stor vinproducent som producerar lika mycket vin som hela Australien.