Laddar annons
22 Oct, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ett par härliga nya årgångar i BS

Idag finns det många bra viner i beställningssortimentet, BS,  som Du kan beställa på nätet till Din butik. De är lika tillgängliga för alla  butiker i hela landet. Du beställer på internet till Din egen butik och hämtar ut vinet där efter ca 8 dagar.

Vinkonsumenterna måste lära sig att ha lite framförhållning. Klarar Du att ha det så finns det  ca 4 700 viner till, som Du får tillgång till via BS var Du än bor. Dessutom  nästan tusen olika whiskysorter. Ditt sortiment har mångfaldigats. Det kommer  ständigt en rad nya årgångar i det fasta sortimentet. Då blir det ett nytt vin  med samma varunummer och butikstäckning som det gamla. Detsamma gäller för vinerna i BS, de byter också årgång och då är det ju ett nytt vin.

I går provade jag några härliga Shirazer från den gamla  Australiensiska vinfirman Tyrrell’s Wine som just bytt årgång i BS. Tyrrell’s  startade sin vinproduktion redan på 1800-talets mitt i det då hetaste  vindistriktet, Hunter Valley, nordost om Sidney i New South Wales.  Där odlade man främst Shiraz för röda viner.  Jag besökte dem för första gången på 80-talet. Då gjorde de rätt gammaldags  rustika viner med stor kraft, viss klumpighet och tuffa tanniner som unga. När  de fick något decennium eller två på sig mjuknade de och blev intressanta stora  personligheter. Deras viner var berömda då, även om priserna var rätt rimliga. Vid ett besök av Queen Elisabeth II på 80-talet var australiensarna mycket stolta över att kunna servera sin drottning Tyrell’s Vat 9 Shiraz till  huvudrätten.

Idag har man vingårdar på många ställen i Australien och gör  många olika viner. Shiraz är fortfarande deras främsta rödvinsdruva. 2008 Rufus Stone Heathcote Shiraz är en  av deras riktigt moderna stilrena, finstämda och samtidigt täta viner från ett  av de nya vindistrikten, Heathcote. Ligger i centrala Victoria och har visat sig  särskilt bra för Shirazdruvan. Heathcote kallas ibland för det nya Coonawarra,  dels för den likartade röda jorden och dels för att de kan göra en toppshiraz. Den nya årgången 2008 i BS är ett riktigt trevligt exempel på modern elegant och mäktig shiraz för i sammanhanget måttliga 204 kronor.  Varunummer 83209.

Den sedan betydligt längre tid berömda Tyrrell’s Vat 9 Shiraz  görs fortfarande på de bästa druvorna i Hunter Valley. Det är en mycket rik,  mäktig, tät, generös och ändå välstrukturerad shiraz som numera är riktigit  trevlig att konsumera även som relativt ung. Varunummret som Du behöver för  beställning av nuvarande årgång, 2007, är 82605 och priset 319 kronor. Bägge Shirazerna är  ytterst prisvärda och kombinerar på ett bra sätt modern vinmakning och mjuka  generösa tanniner med långsiktig struktur och stor mognadspotential. Jag tror  att de är bäst med 5-10 års fortsatt lagring, även om deras nuvarande ungdom blivit mycket mer tillgänglig och njutbar.

Tyrell’s utsågs  till ”The Winery of the Year” av vinlegenden James Haliday för 2010. Det finns numera goda skäl för åter stifta bekantskap med Tyrell’s moderna stora  shirazviner. Bägge dessa är toppviner till höstens mustiga rätter på tamt och vilt i lite mer eleganta inramningar.