Det finns numera en antal cognac från de stora husen som kostar över 10 000 kronor per flaska. Dyra flaskor, mycket PR och eleganta förpackningar, men kvaliteten på själva cognacen är inte i topp. Den bästa cognacen finns i vanliga flaskor och kostar inte mer än 2 795 kronor.
Det finns tre cognacer på Systembolaget över 10 000 kronor per flaska. Dyrast är Hennessy Richard för 17 500. Det finns ytterligare åtta som kostar mer än den bästa som i mitt tycke under många år varit Delamain Réserve de la Famille som finns i BS (89666) för 2 795 kronor just nu. Den är en kombination av finess och mäktighet med mjuk helt ospritig ton och evig eftersmak. Denna suveräna cognac är ca 55 år gammal vid tappningen och den
görs ut som singel barrel. Man tappar helt enkelt det bästa fatet man har i källaren. När det tagit slut så tappar man på nytt det bästa fatet för sig. Det betyder att olika flaskor från olika fat har alla sin egen karaktär. Jag har vid det här laget provat över dussinet olika flaskor under årens lopp och alla har varit lika imponerande.
Det mycket traditionella cognacshuset Delamain i Jarnac är inte stort men har en fantastisk kvalitet på alla sina cognacer. Man destillerar ingenting själv utan köper unga och någon gång gamla toppdestillat från små producenter som har den allra bästa kvaliteten. De har många synpunkter på hur man skall göra ut viner och destillat för att de skall passa för Delamain. De vill t ex att grundvinerna får jäsa naturligt och tycker tillsatt jäst är negativt för destillatet. De använder bara destillat från det bästa innersta området i Cognac, Grand Champagne. De använder bara cognacsfat, vilket betyder att alla fat tidigare har använts till cognac. Delamain gillar inte att få stor smakpåverkan i faten eller andra kryddningar.
När vinet destillerats ligger destillatet på ca 70% alkohol. Under lagringen i de fuktiga källarna så minskar alkoholen långsamt. För Réserve de la Famille når den efter ca 55 år ungefär 43 % naturligt. För något mindre gamla cognac som t ex den finstämda 25 åriga Delamain Pale & Dry krävs att man späder cognacen för att komma ned till de 40% man har i flaskan. Det är inte bara att spä med vatten rakt upp och ned. Hos Delamin sker det med gradvis spädning av viss del av cognacen som sedan långsamt, långsamt tillförs med en successiv sänkning av alkoholhalten från kanske 57 ner till 40 %. Hela den spädningsprocessen tar två hela år i anspråk. Man fuskar inte med detaljerna på Delamain.
Delamain Pale&Dy är en ovanligt lätt och delikat cognac, personer som inte tror att de gillar cognac för att det är för tungt och kraftfullt och spritigt har alla chanser att tycka om denna elegant. Finns i ordinarie sortimentet (nr 137 ) för 649 kronor flaskan.
Delamain är det cognacshus som uppfann Jul cognacen, en speciell tappning inför julen varje år. Där väljer man lite speciellt kryddiga destillat: I år hittar man ingefära och pomeransskal. Här finns också en lätt boasering (fatighet) och ca 20 år på fat. Delamain Christmas Cognac XO kommer i BS på måndag (86031) 399 kronor för 50cl. Den 1 december kommer Grönstedts XO Noël för samma pris i ordinarie. Notera att det svenska märket använder franska språket och det franska använder engelska språket på sina julcognacer. Bache Gabrielsen Christmas Cognac XO är den tredje julcognacen. Den börjar säljas på måndag för 79 kronor per 50 cl. I mitt protokoll vinner Delamain klart julcognacskampen, även om Grönsteds XO Noël också är riktigt bra.
Skall man köpa billigare cognac än Delamain brukar Grönstedts alltid vinna i mina provningar. Har man råd med Delamain är det en extra
upplevelse. Och över alltihopa lyser Réserve de la Famille. Ett glas av världens bästa avec på 3 cl att sitta och dofta och smutta på kostar ändå inte mer än 120 kronor glaset. För den enklare Hennessy Richard blir priset per 3cl glas 750 kronor.
Bild: cognacfans.com, av Rikke Hagen.