Laddar annons
15 Oct, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Champagne under 200 kr är usel

Jag har i veckan provat mig igenom Systembolagets alla mousserande  viner i deras fasta sortiment. Just nu är devisen champagne till varje pris  helt fel. De billiga champagnerna, strax under två hundra, är riktigt dåliga  och långt sämre än de bästa mousserande vinerna kring hundringen.

Det finns just nu sex champagner i det fasta sortimentet i prisspannet 188-199  kronor. Vi fick den senaste 1:a oktober. Den var verklig dålig. Men även de andra fem är nu usla och ändå dyra viner som man inte bör bjuda någon på. I mitt protokoll hittar jag hela 9 mousserande viner i prisläget 99-139 kronor som är bättre än alla de sex billiga champagnerna. Det är ju en viss prestige med äkta champagne, men det blir inget kul när de bara formellt är champagner utan att smakmässigt ge ett uns av vad en bra champagne skall leverera i doft, smak, eftersmak, syra och fräschör och komplexitet.

Varför har Systembolaget skaffat sig sex skräpchampagner under 200  kronor i sitt fasta sortiment? Systembolaget tycks tro att de kan få fram en  hygglig champagne i Sverige under 200 kronor genom att de sänder ut offertförfrågan på  en sådan. Men då prissätter man sig under den nivå som krävs för en bra  champagne. Resultatet blir sex onödiga rätt usla viner. De kommer att bli sju  när man tar in nästa offert.

Nu finns det betydligt billigare och bättre mousserandena från  andra ställen än Champagne. T ex är nya mousserande Ferrari för 139 kronor ett  riktigt elegant vin mer likt bra champagne är de billiga sex. Detsamma gäller  för mitt allra mest prisvärda alternativ, sydafrikanska Pongrácz Brut för 109 kronor  som är mer champagnelikt än många av de billiga champagner som jag blint aldrig  skulle hitta hem till. För den som vill ha en fin mild roséfärg på bubblet är  det mycket roligare att välja utmärkta 2006 Rotari Rosé Brut.

Om Du ändå vill kosta på Dig äkta champagne så gäller det att  hitta bra äkta vara en bit över 200 kronor för att Du skall få någon valuta i  vinet för investeringen. Mest prisvärd bland de billiga är Michel Turgy Brut  BdB Grand Cru för 249 kronor. Nu är det riktigt bra champagne. Delamotte Brut  för 275 kronor är ännu lite bättre och bästa under 300 kronor är De Saint Gall  Premier Cru Extra Brut BdB  för 289 och  2004 Palmer BdB båda för 294 kronor. Det är hit man måste ta sig för att det  skall bli riktigt värdefull äkta champagne. Billigt och Champagne är som att sätta sig mellan stolarna.