Laddar annons
Extrastark starköl - topplista 2024
19 Feb, 2024

Extrastark starköl - topplista 2024

Mycket pang för pengen! För mig har de extrastarka lagerölen varit en vit fläck på kartan. Jag dricker hellre smakrikare sorter eller normalstark lager från mindre bryggerier. Men det gör långt ifrån alla. 

De pimpade lagerölen är populära och med drygt 4,9 miljoner liter var Åbro Extra Stark Sveriges tolfte bäst säljande öl i fjol. Och den har legat ännu bättre till. Högt på listan hamnar även Three Hearts X-Strong och Åbro Sju komma tvåan, på plats 15 respektive 23 bland samtliga öl. Med andra ord finns det ett stort intresse för extrastark starköl, därav vår topplista för 2024 inom kategorin. 

Vissa av dessa sorter påminner om bocköl. Ett sådant kan vara ljust eller mörkt och är en brödigt maltig lager som är alkoholstarkare än normalt. Även Arboga Extra Stark drar åt bock, och är med 10,2 procent det kraftfullaste i kategorin. Runt det ölet har det förresten vuxit upp en kult. I folkmun kallas det för Boga och har till och med en egen Facebook-sida med fler än 32 000 följare. En del av dem raljerar om att ölets ska drickas uppvärmt - Varmboga!

Men varför köper man extrastarka starköl? Troligtvis för att de helt enkelt ger mycket pang för pengen, rikligt med alkohol för sitt pris. För att ta reda på hur de smakar köpte jag samtliga från de stora svenska tillverkarna. Här är den handfull som jag tyckte var godast!

Extrastark starköl - topplista 2024