Laddar annons
En galopp öl – varifrån kommer uttrycket?
10 Jan, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

En galopp öl – varifrån kommer uttrycket?

Ett vanligt förekommande uttryck på barer, restauranger och pubar är galopp. Det betyder kortfattat en liten öl som serveras i vinglas.

Världen av öl, vin och sprit innehåller ofta uttryck som gemene man kanske inte alltid förstår sig på. Inom framförallt vinets värld är beskrivningarna av viner ibland svårförståeliga för den stora massan, med uttryck som komplext, balanserat och aromatiskt. Det finns dock även uttryck inom ölets värld som alla kanske inte förstår sig på. Till exempel "galopp öl".

Om du vill glänsa på nästa middag eller pubkväll med polarna så kan du testa att säga till bartendern ”En galopp öl, tack!”. Du kommer då få en liten fatöl som serveras i vinglas.

Springpojke eller gatupojke

Uttrycket kommer från franskans galopin som betyder springpojke eller gatupojke. Förr i tiden brukade just springpojkarna i Frankrike få lite öl som tack när de sprang mellan sina ärenden, därav uttrycket galopp.

Oftast serveras ölen i vinglas om 12,5 centiliter. En galopp öl syftar till just en öl som man ska ta om man är på språng och inte har tid eller vill dricka en hel öl. Även om uttrycket i dag inte är lika vanligt som det brukade vara förut så existerar det fortsatt i många restauranger och pubar runtom i vårt land.

Skicka in din fråga

Det finns som sagt bra många andra uttryck inom dryckens värld som är svårförståeliga. Om du har funderingar kring ett uttryck, en öl, ett vin eller en dryck så är det bara att slänga i väg ett mejl till [email protected] så svarar vi så fort vi kan.

Missa inte att läsa Vinbankens helt egna vinordlista där vi förklarar vad de olika begreppen inom vinets underbara värld betyder. Där finns det minst sagt en del uttryck som hör till de mer svårbegripliga.

Läs mer om öl och topplistorna som finns på Vinbanken.