Laddar annons
3 Mar, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fem utmärkta marsviner på Systembolaget

I förrgår kom det två nya vinutsläpp på Systembolaget, den s.k. vårlanseringen samt en drös med tillfälliga exklusiva viner. Där finnas en elegant sydafrikansk chardonnay och en snygg nya zeeländsk pinot noir för konsumtion nu. Främst för källaren finns en fransk syrah från Cornas och en unik exklusiv sydafrikansk syrahblandning. För extrem långlagring, särskilt för personer födda 2009, finns en Vintage Port med stor potential för såväl 20 som 40 årsdagen.

Paul Cluver är en duktig relativt ung vinproducent i nya svala vindistriktet Elgin i Sydafrika. De har breddat den gamla fruktfarmen med att högre upp på slutningarna odla druvor. Klimat och terroir ger i hos Paul Cluver utmärkt sauvignon blanc, chardonnay och pinot noir. Just nu finns på rea Systemets mest prisvärda sauvignon blanc i 2038 Paul Cluver SB 2009 för 79 kronor. I förgår kom i tillfälliga sortimentet 98063 Paul Cluver Chardonnay för 145 kronor. Exceptionellt välbyggt och snyggt med mer elegans än mäktighet för att vara från nya vinvärlden. Den 1 juni i Sommarlanseringen kommer en fyndig snygg och elegant lättsam pinot noir i 99313 Paul Cluver Pinot Noir för bara 119 kronor.

Redan nu finns en annan ny och intressant pinot noir från mitt gamla favoritdistrikt, Martinborough på södra änden av Nya Zeelands Nordö. Här finns ett speciellt terroir som under flera decennier visat sig kunna producera riktigt bra pinot. 90561 Julicher 99 Rows Pinot Noir 2009, 179 kronor, är rik, välbyggd, snygg och med rejäl syra och viss bärsötma i skön blandning. Kan också sparas många år.

Cornas är en okänd pärla i norra Rhône strax söder om Hermitage på andra sidan floden. Litet distrikt med branta slutningar, rena syrahviner som behöver lagring för att visa upp sin stora potential. Prisläget är fortfarande mycket rimligt. 90061 Cornas Les Grand Terasses 2009 från återuppstånda vinhuset Jaboulet är för 199 kronor ett verkligt potent lagringsvin som 2015-24 succesivt kommer att bli en stor mogen syrah av bästa nordrhônska märke.

91120 Columella 2009 tillhör de riktigt exklusiva unika vinerna från i förrgår. Det är ett stort syrahdominerat komplext läckert vin utanför alla vanliga skalor. Görs av Eben Sadie från lågavkastande gamla stockar i varma Swartland i Sydafrika med omsorg och kärlek till ett delikat balanserat magnifikt vin. Bör helst lagras för konsumtion 2015-25. Finns bara i två butiker med kan beställas på webben till Din egen.

Det finns en gammal engelsk sed att lägga undan en låda vin från barnens födelseår. Både barnet och vinet förväntas en givande uppfostran och utveckling. De möts sedan kring 20 årsåldern för första gången. 90692 Taylor's Vintage Port 2009 för 625 kronor flaskan är ett perfekt sådant födelseårsvin. Riktigt lovande ung Vintage av ett av de bästa husen som verkar ha potential för att även vara en magnifik upplevelse på 40 årsdagen till en ostbricka. Alla de nya vinerna som jag nämnt är tillfälliga på Systemet och försvinner rätt snart.