Nya denna vecka är bland annat en mogen fin Priorat till den fina middagen och en härlig frisk vit Bourgogne under hundringen.
Priorat är ett mycket speciellt bergigt vindistrikt i södra Penedes. Här råder ett tufft inlandsklimat genom att berg avskärmar det från Medelhavsluften. Varma torra somrar och kalla tuffa vintrar. Grenacha druvan ger här sina allra bästa viner. Den blandas ofta , som i 2004 Finca el Puig, med andra spanska och franska druvsorter. I detta fall är druvsammansättningen 45% garnacha, 23% cariñena, 20% cabernet sauvignon, 10% merlot och 2% syrah. Finca el Puig är en unik kombination av en bra stor Priorat med mognadskomplexitet och för detta ”dyra” vindistrikt överkomligt pris på 189 kronor.
Det i Sverige så framgångsrika Chablis vinhuset Brocard hade länge en kvinnlig vinmakare, Clothilde Davenne, som förde upp deras viner till toppnivå. I hennes koncept för viner från trakten ingår inga fat och de är alla mycket friska, långlivade och har låg oxidation och rena smaker som helt utvecklas i vingården med respekt för varje enskilt terroirs olika karaktärer. Sedan några år har hon öppnat ett eget litet vinhus Les Temps Perdus. Vingårdarna ligger inom och alldeles utanför Chablisdistriktet. Den nya årgången 2010 av hennes bas Bourgogne, Davenne Bourgogne Blanc tycker Röttorps Bästa just nu är den bästa vita bourgognen och kanske det bästa vita torra vinet under hundralappen. Härlig klassisk lätt smörig rik vit bourgognen av osedvanlig klass för priset och intagande lättbegripligt.
2010 Gimmeldinger Biengarten Riesling Trocken från A Christmann i Pfalz är en smakrik lite mjukare riesling för finare smakrik mat. En toppriesling för 199 kronor med fina syror, bra innehåll, lovande framtid och balans.
Det nya söta lättvinet denna vecka på Röttorps Bästa är 2010 Beerenauslese Cuvée från österrikiska Andert för 85 kronor halvflaskan. Den är för rimligt pris en tät rik söt hyggligt balanserad med mustigt vin med rikt slut utan kladdighet. Bra till många desserter även rätt smakrika sådana.
Röttorps Bästa brukar inte rekommendera de stora kända husens standardchampagner. Men det finns några undantag från den regeln det allra bästa av dem är Roederer Brut Premier för 349 kronor. Riktigt frisk och samtidigt smakrik stor champagne som trots att den inte har årgång växer en del med några års lagring.
Röda Vila Santa finns numera på många butiker även på box. Den byter nu årgång till 2010. Det är ett riktigt bra vin som egentligen är lite ungt att konsumera nu, men fortfarande tveklöst Systemets bästa röda box. Det kostar 269 kronor per 3 liter. Skulle Du fortfarande få tag i en 2009:a är det inget att vara ledsen för.
Det nya dyrare vinet på Röttorps Bästa för lagring en längre tid i källaren är 2009 Bosquet des Papes Tradition för 244 kronor. Bra medeltung nästan lite elegant ung Chateauneuf-du-Pape med stor ännu inte realiserad potential och sluten finish. Spara gärna 5-15 år.