Laddar annons
7 Mar, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mogna rödviner till rimligt pris

Nya denna vecka är bland annat två drygt sex år gamla rödviner med mognadskomplexitet till låg och rimlig kostnad.

De allra flesta någorlunda billiga röda viner som säljs är ganska unga och fruktiga utan den lite mer sofistikerade smakprofil som vinet får med lite ålder. Ett riktigt bra komplext moget billigt, lite rustikt, rödvin just nu på Systembolaget är 2005 Copertino Rosso för 69 kronor. Passar särskilt bra till mustiga rätter för de som gillar lite mognadstoner och längd i eftersmaken.

I sin nya årgång är den anrika Riojafirman Marqués de Murrieta’s 2005 Reserva, 129 kronor, en alldeles utmärkt spänstig bra och ganska modern Rioja med bra utveckling och även lång framtid. Röttorps Bästa tycker det på ett utmärkt sätt kombinerar det bästa av det gamla och nya i distriktet.

En annan riktigt trevligt rött finstilt vin i ny bra årgång är lillbordeauxen 2010 Ch de Seguin. Bra klassisk trevlig och omärkvärdig röd bordeaux för bara 89 kronor. Passar bra till eleganta och måttligt rika kötträtter. Bra introduktion på lägsta prisnivå för denna världens mest berömda vintyp.

Nytt mousserande vin denna vecka på Röttorps Bästa är Ferrari Brut, 139 kronor, från toppvinhus i norra Italien. Bästa fuskchampagnen nu på Systembolaget och betydligt bättre än många äkta. Fungerar också bra till många maträtter, särskilt förrätter på skaldjur och löjrom. Praktiskt när man inte är så många att ta både som aperitif och förrättsvin till den fina middagen. Klarar även en fiskrätt med lite fetare sås.

2006 Torres Mas La Plana, 369 kronor, är ett historiskt berömt spanskt vin. På 70-talet vann den en stor fransk vinolympiadstävling som det bästa Cabernetdominerade vinet över bland annat Chateau Latour i sin första årgång 1970. Sedan dess har vinet faktiskt utvecklats och blivit klart bättre och är ett komplext riktigt välstrukturerat vin som vinner på lång lagring. Redan nu ger det mycket intressanta upplevelser i sitt speciella uttryck av spansk toppcabernet. Används på samma sätt som stor röd bordeaux.

Vit torr box är denna vecka på Röttorps Bästa den nya årgången av 2011 Moncaro Verdicchio från Marche i östra mellan Italien. En rätt billig box för 195 kronor per 3 liter samtidigt som den är mycket användbar i alla lägen från sällskapsvin till vitt byffévin. Kombinerar fräschör, milda toner, personlighet och karaktär till fyndigt pris. Passar de mesta och de flesta. Bästa vita boxen under två hundra nu.