Laddar annons
14 Mar, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

För Marimar Torres Estate - Cristina Torres

Att Cristina Torres kommer hålla mängder av föredrag, ett oräknat antal intervjuer och provningar i framtiden är hon säkert väl medveten om. För detta jobb är hon väl förberedd. Men Cristina Torres yrkeskarriär har som jag förstår när vi senare skiljs åt bara börjat,

-     Det här var min första och helt egna intervju, säger hon glatt!

Cristina Torres är med sina 25 år den yngsta familjemedlemmen Torres som nu på allvar kliver in i det internationella storföretaget. Hennes spanska kusiner har redan arbetat i några år men de är å andra sidan några år äldre. Nyligen tog Miguel Torres Maczassek över VD rollen efter sin far Miguel Torres.


Ett företags generationsväxling är alltid intressant, även för en utomstående betraktare. Vad händer nu och vilka är företagets framtidsplaner är en het fråga. Det är inte heller en självklarhet att en familjeföretagare lämnar över rörelsen till sina barn men vingårdsägare är kanske undantagna gängse regler. Generellt verkar de tillhöra en egen grupp där det snarare är regel än undantag att barn tar vid när föräldrarna går i pension. Att vilja odla och göra vin är i allra högsta grad också ett medvetet livsstilsval som förmodligen bottnar i ett genuint naturintresse.

Är det så att barn till vinproducerande föräldrar lär sig uppskatta årgångsväxlingar och hårt arbete lika mycket som sina vinodlande föräldrar. Det kan inte vara lätt undrar jag och ställer frågan till Cristina Torres om hon alls vill jobba med vin?

- Jag tycker om vin och att vara tillsammans med min mor Marimar Torres när hon är i vingården eller i källaren är spännande. Tillsammans med alla dem som hjälper oss att göra våra viner finns en enorm samlad kunskap som jag förhåller mig ödmjuk till. Jag kan inte påstå att jag är i närheten av kunskapen eller erfarenheten.

Om Cristina Torres har ett specifikt mål för vad hon vill göra mer exakt säger hon det inte. Snarare är hon mycket förtegen och även om jag ställer frågan flera gånger men på olika sätt svarar hon lika svävande,

-    Närmaste tiden kommer jag stanna i Europa. Och det lär dröja innan jag åker tillbaka till Kalifornien för det finns så mycket som jag vill titta närmare på här. Om någon vecka börjar jag arbeta för Torres i London.
Intervjun fortsätter och samtalet flyter lätt och ledigt,

-    Det är svårt att säga idag vad jag vill specialisera mig på för det finns ett antal möjligheter. Men jag ska plugga vin, odling och produktion. Det ska bli mycket spännande och jag ser fram emot kommande studier.

Marimar Torres är som många kanske vet syster till Miguel Torres som nyligen klev av VD posten till förmån för sonen. Miguel Torres har framgångsrikt utvecklat familjeföretaget till ett internationellt storföretag med vingårdar i Spanien, Chile och till vilket även Marimar Torres Estate i Kalifornien räknas. Torres samarbetar dessutom med ett antal välkända vinhus från många olika länder när det gäller distribution och försäljning.

Kännetecknande för Torres egna viner är grundinställningen eller kalla det företagets värdering och hur familjen vill göra vin på. Att tänka ”kretslopp” är som jag känner vinproducenten Torres ett resonemang och arbetssätt som de mig veterligen följt de senaste 20 åren. Förmodligen mycket längre tid än så. För Marimar Torres Estate är familj, team, kretslopp, naturlig, respekt och miljö ord som ideligen dyker upp i företagets nyhetsbrev, all företagspresentation och på diverse sidor på webben. Har jag nu glömt nämna en eller flera värdegrunder är några av de mest personliga jag kommer på hundarna Chico och Bonita. Cristina Torres vingårdshundar har egen följetong på nätet om hundliv på vingård, bokstavligen och refererat med nosen i myllan.

På Marimar Torres egendom i Kalifornien sköts vingårdarna i princip biodynamiskt.

-    Sedan 2007 arbetar vi biodynamiskt men inte strikt efter månkalendern, berättar Cristina Torres samtidigt som hon poängterar att det är anledningen till varför modern valt att inte skriva ut ”Bio” på etiketten

Samtalet blir genast engagerat. För dem som känner Marimar Torres, hennes viner och egendom är dotterns glöd för husets naturfilosofi knappast förvånande. Marimar Torres Estate är certifierad enligt Demeter, de innehar en biocert plus en av världens hårdaste eko-märkningar, California Certified Organic Farmers (CCOF).

 

Provning Marimar Torres Estate

Marimar Acero Chardonnay 2010, pris på förfrågan ca 229 kr
Komplext men inte komplicerat vin, säger Cristina Torres och jag håller med. Smaken är mycket ren av mogen frukt, inslag av smör med ett driv av en lätt eldighet i eftersmaken. Vinet är bara tankjäst, ingen ek således vilket man gott skulle kunna missta sig på. Två kloner chardonnay används och där merpart kommer från vingårdsläget Don Miguel.

Marimar La Masia Chardonnay 2009 (74496), 269 kr
Fylligt vin med mogen gul frukt, stor smak av smör, nötter och rostade fat. Kraftfullt vin. Läcker men kräver mat. Lagrad på 100 fransk ek, varav ca 30 procent är nya fat.

Marimar Dobles Lias Chardonnay 2007 (74842), 479 kr
Fyllig, gul och mogen frukt, generös med smörig textur. Inslag av rostade fat och nötter. Vinet ligger på utvalda fat med fällning från La Masiaproduktionen, plus en säsong på egen fällning (dobles). Slutligen flyttas vinet över till ståltank för att vila innan buteljering. Hela processen tar 16 månader, cirka.

Marimar La Masia Pinot noir 2008 (74480), 299 kr
Fylligt, stort vin. Söta röda bär, tydlig druvtypicitet, inslag av örter och kryddor. Balanserade fat.  26 procent lagras på ny ek. Vinet är elegant och av ”klassisk Russian River frukt”.

Marimar Mas Cavalls Pinot Noir 2006, pris på förfrågan ca 299 kr
Kryddig, fyllig och stor. Svamp som champinjoner, skog och örter. Mörka bär, lätt sötma. Eldigare avslut, dock med balanserade fattoner. 40 procent av vinet lagras på ny ek. Druvor från läge som planterades 2002, första årgången av vinet var 2004.

Marimar Cristina Pinot Noir 2007, pris på förfrågan ca 399 kr
Stor fyllig och rik. Koncentrerat vin, bärig och tät smak. Tydligt kryddig med fat som idag är mycket tydliga. Behöver mer tid!

Marimar Torres Estate ligger i norra delen av Sonoma County, i Green Valley med Russian River Valley i öst och Stilla havet i väst. Kall luft från havet kyler och klimatet lämpar sig väl för druvsorterna chardonnay och pinot noir. Båda odlas på egendomen men av ett antal olika kloner. Stilen på husets viner är tydligt Europeisk vilket är medvetet och eftersökt.