Laddar annons
21 Mar, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Förslag på Kalifornienprovning


För några veckor sedan höll Vinbanken en provning för en stor grupp vinintresserade människor. Temat var Kalifornien med fokus på Central Coast. Nu var det inte så enkelt som jag trodde att få fram alla vinerna, även om vi var ute i mycket god tid, så ett avsteg ifrån planen var nödvändigt. Därför hörde ett av vinerna inte hemma i de centrala delarna men som det visade sig, det gjorde inte provningen mindre intressant.

Lucas & Lewellen Chenin Blanc 2008 (nr 95022), 79 kronor
Frisk, gröna äpplen. Torr, medelfyllig. Friskt gröna äpplen, lime och päron. Långläcker eftersmak.
Vardagsvin. Läcker, frisk chenin blanc. Enkel och klart prisvärd i sin grupp och mycket användbar. Passar perfekt till de flesta laxrätter.
Betyg: 4-
Producnet: Lucas & Lewellen Vineyards

Bonterra Chardonnay 2007 (16632), 135 kronor
Doft av smör, nötter och gul frukt, som en hint av ananas. Smaken är torr, medelfyllig, gulfruktigt smörig, generöst solmogen och har inslag av rostade fat.
Bättre vin som smakar välgjort, rent och hjärtligt. Passar utmärkt för alla vinvänner och smakrika rätter av fisk och till de ljusa kötträtterna med tillbehör som späda primörer.
Betyg: 4
Producent: Bonterra Vineyards

Bridlewood Syrah 2006 (6570), 99 kronor
Örtig doft med inslag av tobak. Medel/fyllig mycket fruktig, lätt syltig smak med inslag av björnbär, färska örter, plommon, peppar och mynta. Trevlig balans med välgörande stram syra. Användbar.
Betyg: 3+
Producentens hemsida: Bridlewood Estate Winery

Au Bon Climat Pinot Noir 2008 (73811), 249 kronor
Bärig, stor doft av hallon och björnbär, inslag av fat. Fyllig, rik och söt bärsmak med eldiga undertoner, koncentration, inslag av kaffe från faten, vildhallon, violer och körsbär. Balanserad, lång eftersmak.
Bättre vin som visar druvsorten pinot noir från bästa nyavärlden-perspektiv. Det behöver inte bara bli en överkokt marmeladmix när klimat och väder triggar till höga alkoholhalter.
Betyg: 4+
Producentens hemsida:  Au bon Climat Winery

Vina Robles Syrée 2005 (98917), 231 kronor (nedsatt från 289 kronor)
Stor, kryddig, nyanserad och fruktig doft med fattoner. Fyllig. Smakrikt, fruktigt, kryddigt vin med fatakaraktär, inslag av björnbär, örter, plommon, kaffe, tobak och choklad.
Betyg: 4
Producentens hemsida: Vina Robles