Laddar annons
20 Mar, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Portugisiska FTP Vinhos är på in-gång!

I de Portugisiska regionerna Dão och Douro har vingföretaget FTP Vinhos odlingar. Bakom det anonyma namnet döljer sig en stor företagskoncern med spridda intressen inom bland annat turism, råvaror, bygg och energi. I jämförelse till vinbranschen i övriga Europa är FTP Vinhos inget annat än rookies med sina 10 företagsår. Vinmakare sedan 2007 är Frederico Vilar Gomes och VD sedan åtta månader, den lika unge Hugo Miranda. Den 24 mars lanserar de sitt första vin i Sverige, Picos do Couto Reserva 2007.

Den första vingården som företaget införskaffade heter Picos do Couto (nytt vin 6700 på Systembolaget den 24 mars 2010) och ligger i distriktet Daõ. I samma region har man även vingården Quinta do Serrada, arealen uppgår till totalt 95 ha. FTP Vinhos är idag den till volymen näst största vinproducenten i Daõ. I Douro äger företaget 70 ha. Vinerna från respektive vingård marknadsförs under namnen Picos do Couto, Serrado och DOVAL. Killarna berättar att ambitionen är att öka vinarealen och bygga nya vinerier, det senare stressar de på med även under intervjun – byggnader och de tekniska hjälpmedel som finns idag är ålderstiget och därför är allt fortfarande mycket svårjobbat.

Att lyssna till Frederico Vilar Gomes är en ren fröjd. Hans energifält sträcker sig lätt över bordet och hans positiva attityd är smittande. Han brinner för sina viner och sitt jobb och det slår mig att trots hans ringa ålder verkar det inte vara något fel på erfarenheten, att därtill vara lagom kaxig är en fördel. Vineuropa behöver fler Frederico Vilar Gomes! Lite rock´n roll skadar ingen och helt plötsligen är också det insomnade vinlandet Portugal lika hett och på G (gång) som skulle man jämföra med giganter som Sydafrika.
– Hos oss sker förändring och saker och ting i vingården samt i vineriet, utan att för del skull köra över och platta till traditioner, unika druvor, stilar och ursprungskaraktärer, menar Frederico Vilar Gomes.
Och nog är det så att der är just det som winelovers söker, det välgjorda och genuina vinet? Att tänka outside the box är i sitt sammanhang och sagt med glimten i ögat, helt rätt!

Picos do Couto Sparkling (ca pris 130 kronor om på SB)
Druvsorter: alfrocheiro preto, touriga nacional.
Fruktig, lätt örtig mandelton. Smaken är torr, lätt och bubblande med mjuk äppelfräschör, inslag av mandel och örter. Trevlig.

Serrado Colheita, DOC Dão 2009 (ca pris 70 kronor om på SB)
Druvsorter: encruzado, bical.
Torr, lätt till medelfyllig fruktsmak med inslag av persika och päron. Lättsam och mycket trevlig. Skönt, enklare husvin med karaktär!

Doval Colheita, DOC Douro 2008 (ca pris 85 kronor om på SB)
Druvor: códega, rabigato, old vines (häpp :-)!)
Liten, lätt jordig doftton. Smaken är torr, medelfyllig och lätt rökigt mineralosig. Inslag av grön frukt. Eftersmaken har en bättre längd än föregående vin och vinet känns ”mer intressant”. Kul!

Duoval Vale do Viso, DOC Douro 2008 (ca pris 270 kronor om på SB)
Druvor: old vines!
Smörig doft med drag av nötter och gul frukt. Torr, medelfylligt smakrikt vin. Gul frukt, äpplen och päron, balanserad syra, tydlig mineralton, sund smörighet och rostade fat. Bombastisk eftersmak. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning, som jag trodde.
Gilla stilen av de stora och yviga smakarne och ni är i himmelriket.

Doval Colheita, DOC Douro 2007 (ca pris 85 kronor om på SB)
Druvor: touriga francesa, touriga nacional, tinta roriz
Tydlig mineralton i doften. Smaken är medelfyllig, tydligt kryddig, har mörka fruktnoter och inslag av mineral.
Hur kul som helst, egensinnigt vin med stil och attityd. Yes – I like!

Picos do Couto, DOC Dão 2007 (art nr 6700, 88 kronor på SB 24 mars 2010)
Druvor: touriga nacional, tinta roriz, alfrocheiro
Mörk fruktdoft. Medelfyllig, mörk fruktsmak med isnlag av violer, apelsinzest och plommon. Rikare smakstil. Trevligt, personligt vardagsvin. Servera till grytor och mustigare mat.
Extra: Upptäckte att vinet vann otroligt mycket när det dekanterades, gör det m a o!

Picos do Couto Grand Escolha, DOC Dão 2007 (ca pris 240 kronor om på SB)
Druvor: touriga nacional, tinta roriz, jean.
Mörk frukt, kolaton.
Medelfyllig till fyllig. Mörk frukt och rostade fat. Ungt och yvigt. Behöver helt klart en hemmiljö som en flaska samt vila.
Detta är ett fatprov. Vinet ska buteljeras om 15 dagar, bjudas till försäljning runt årsskiftet (om jag uppfattade det korrekt) och drickas om två till tre år enligt Frederico Vilar Gomes.

Duoval Vinha das Braceiras, single vineyard (ca pris 370 kronor om på SB)
Druvor: Touriga nacional, touriga franca, old vines (:-)!)
Stor doft. Plommon, rik och koncentrerad. Fyllig, stor smak av mörk frukt, plommon, rostade fat, lätt mineralton, balanserad syra och bra längd. Modernt, välgjort vin men kanske inte ett av provningens mest personliga.