1 Jun, 2015

Grilla halloumi – osten vi älskar att ha på grillen

Den cypriotiska osten halloumi går att grilla, steka eller äta "rå". En riktig sommarost som vi älskar för sältan och den gnissliga konsistensen. Servera med ett fruktigt vitt vin.

Vad är Halloumi?

Den traditionella halloumin görs framför allt av get- och fårmjölk, men det går också att lägga till komjölk, vilket är vanligt i dagens ostar. Förr berodde det på säsong och vilken mjölk som fanns tillgänglig. Det behövs cirka 8 till 10 liter för ett kilo ost, beroende på hur fet mjölken är. Ju fetare mjölk, ju mindre behövs.

Att tillverka halloumi är ett hantverk. Det är på vecket, eller sprickan i osten, man ser att osten är handgjord. Innan den viks dubbel läggs det lite salt och mynta i vecket. Att halloumin är så värmetålig beror på att ostmassan har hettats upp innan den hamnar i saltlake.

Äkta halloumi ska tillverkas av mjölk från Cypern och Cypern har ansökt om att osten ska bli ursprungsskyddad inom EU. Förutom i Cypern och Grekland är det i Sverige som det konsumeras mest halloumi. Vi älskar att grilla halloumi i Sverige! När producenten Fontana introducerade halloumi på den svenska marknaden 1982 såldes 20 kilo. Idag har försäljningen ökat till mer än 300 000 kilo.

Grilla Halloumi - Fem läckra sätt att njuta av

Halloumi med vattenmelon och vitlöksbröd

Gör en sallad med vattenmelon i bitar, stekt halloumi, bulgur, gurka, pumpafrön, hackad bladpersilja, olivolja och citronsaft. Servera grillade vitlöksbröd till.

Halloumi på grillspett

Skär osten på längden och trä på grillspett. Grilla och servera till en blandad sallad med persiko- eller nektarinbitar, gräddfilsås med sweet chili och svarta oliver.

Panerad halloumi

Pudra ostskivor med mjöl och servera i pitabröd med sallad, tomat och salsa verde. Salsa verde gör du genom att snabbt mixa en knippa basilika, en knippa bladpersilja, 1 msk kapris, 5 sardeller, 1 vitlöksklyfta, 1 msk vitvinsvinäger, salt och peppar. När det är finhackat mixar du i olivolja tills du får en krämig sås.

Servera som en hamburgare

Byt ut köttet mot en tjock skiva grilland halloumi och servera med vanliga tillbehören.

Grilla Halloumi som drinktilltugg

Skär i skivor och snurra en bit bacon eller prosciutto runt. Stek tills bacon eller skinka är krispigt.


Vin till halloumi

Ett vitt vin, friskt och fruktigt passar bäst.

Budget
Finca La Colonia (2155), Argentina, 79 kr. Fruktig och fin chardonnay från den argentinska producenten Norton.

Mellan
Sommarvinet Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve (5244), 99 kr kommer från Alsace i Frankrike. Fruktigt av litchi och blommigt av rosor.

Lyx
Chablis Domaine de la Boissonneuse 2012 (5624), Chablis, Frankrike, 169 kr
En ekologisk chablis. Torrt och friskt, lite smörigt med smak av gula äpplen, mineral och citron.

Mer ost

Är du sugen på chèvre kan du gå till det här inslaget.

Skål!