Laddar annons
8 Jun, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Prosecco – tre bra under hundralappen

Prosecco är ett lättsamt mousserande vin från Veneto i Italien. Sommarbubbel som passar som aperitif och som blir toppen till salta tilltugg. Vi har valt tre bra under hundralappen, en av dem är rapparen Petters och vi intervjuar honom.

Prosecco är bubbel från området med samma namn i regionen Veneto i nordöstra Italien. Många prosecco havererar på grund av en för hög restsötma och det är också anledningen att många ratar prosecco. Men gillar man stilen och håller sig till de torrare varianterna så är det ett trevligt bubbel; lättsamt, somrigt och lite flirtigt. Mingel, hängmatta eller bersåvin om man så vill. Med salta tilltugg balanseras fruktsötman i vinet.

Tre bra prosecco under hundralappen

P.LEX Prosecco DOC (77889), Veneto, Italien, 99 kr, ekologisk
Rapparen Petter har utbildat sig till sommelier och hans egen prosecco är riktigt bra, inte överdrivet söt. Fruktigt, torrt, fräscht med smak av päron och persika och en liten brödig ton.
Betyg: 4

Mionetto Prosecco Extra Dry DOC (7749), Veneto, Italien, 79 kr
Örtig, intensiv doft av päron och gröna äpplen. Frisk smak med liten fruktsötma av grapefrukt, päron och persika. Prisvärd.
Betyg: 4

Zonin Prosecco DOC (77299) BS, Veneto, Italien, 89 kr
Frisk och fräsch med smak av citrus och gula äpplen från en av Europas största familjeägda producenter.
Betyg: 4-

Petter är mest känd som rappare. Nu är han utbildad sommelier och har tagit fram egna viner. Foto: Fredrik Wannerstedt

Intervju med Petter, rappare och nybliven sommelier

Du har utbildat dig till sommelier, vad var det bästa med den utbildningen tycker du?

– Att förstå dryck och dess olika karaktärer, att lära sig kombinera smaker. På ett sätt är det idiotiskt eftersom jag bryr mig otroligt mycket mer om vad jag dricker idag.

Hur lär man sig bäst?

– Jag provar allt för det är det enda och bästa sättet att lära sig. Att våga ställa dumma frågor och dessutom prova vin med kunniga. Jag håller själv i vinprovningar tillsammans med Alf Tumble och jag skriver i en vintidning varje månad. Jag har stora planer för 2015 och framåt inom vinvärlden. Jag ser mig själv landa rejält i vinvärlden i framtiden, det är min stora passion efter musiken. Det fina är dessutom att de båda går så bra ihop.

Som sommelier handlar det mycket om att para ihop mat och dryck. Kan du föreslå ett tilltugg som du tycker är klockrent till din prosecco?

– Min bästa so far är en kombination som jag fick hjälp med av min vän Torben som driver restaurang Nostrano på Timmermansgatan i Stockholm: ”Friterad pecorino med apelsinsallad, honung och rostade pinjenötter”. Syran och frukten i maten går fint mot proseccon. Utöver det letar jag efter super-kombos hela tiden. Min senaste är så pass enkel som Moscato d’Asti och marängsviss.

Det dyker många så kallade kändisviner på marknaden, de flesta är tyvärr inte särskilt bra. Berätta vad som är din roll i framtagandet av dina viner och vad du vill ska utmärka dem?

– Jag har alltid gillat vin, men kanske inte insett vad det är jag druckit. Nu med en utbildning i ryggen förstår jag vinmakning, terrior och dessutom vin med adress. När det gäller mina viner har jag provat mig fram genom massor av vin. Numera springer jag på 2-3 provningar i veckan så jag vågar påstå att jag hela tiden lär mig mer och mer samt ringar in vad som verkligen är min egen smak.

– Jag gör exempelvis en Barolo därför att jag fann en producent som producerade en ”klassisk/traditionell” Barolo som legat på stora botti-fat och dessutom är otroligt fin. Jag har lärt mig årgången och vet dessutom redan nu att nästa år, det vill säga 2010, är ett dunderår i Piemonte.

– Alla producenter har jag inte träffat personligen ännu, men min största leverantör Botter i Veneto har jag besökt. Jag tror dessutom att ditt vin blir lite vad du själv är så därför är min egen smak viktig och framförallt en hög kvalité. Jag struntar hellre i avansen och vet att jag levererar en bra produkt. Lite som när jag bränner på tok för mycket pengar på en musikproduktion. Jag vet att kvalité alltid vinner. Därför har jag en Barolo som jag tycker är superfin. Reservan är ett vin som fått bra betyg och ger mycket kvalité för pengarna,  kanske inte det mest kommersiella vinet men mycket uppskattat.

Det finns flera kända drinkar med prosecco, har du något eget kul recept att dela med oss?

– Jag provar mig fram mycket med en Bellini som utgångsläge. En variant är lite flädersaft, färsk citronsaft och flytande honung som skakas med is. Sila och häll upp lite i ett glas. Fyll på med mycket prosecco.

 

Fler tilltugg till prosecco

Parmesankex
De här salta kexen sitter som en smäck till ett glas prosecco.

150 g smör
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl riven parmesanost
salt

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smör med vetemjöl, riven parmesan i en matberedare eller för hand. Degen ska vara fast. Smaka av med salt. Forma till en lång rulle med plastfolie runt. Låt vila i kylen en halvtimme. Skär i tunna skivor och lägg på bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills de har fått en aning färg.

Tunnbrödschips med parmesan
Har du ingen parmesan så ta den ost du har.

Ta fyra mjuka tunnbröd och bred smör på. Strö över flingsalt och riven parmesan. Skär i remsor och grädda på bakplåtspapper, 225 grader i cirka tre minuter.

Torkad prosciutto och ugnsbakade oliver
Sätt ugnen på 200 grader och lägg skinkskivorna på ett bakplåtspapper. Torka i cirka 15 minuter. Lägg svarta kalamataoliver med kärna i en ugnssäker skål och baka i cirka 20 minuter. Smaken blir helt gudomlig.

Smaken är olika. Kollegan Anders Röttorp gillar inte prosecco. Läs här vilka bubblor han föredrar.

Här finns recept på Bellini och andra drinkar med mousserande vin.

Skål!