Laddar annons
2 Mar, 2015

Bästa vinerna till chèvre och annan getost

Vilka är de bästa vinerna till chèvre chaud? Sauvignon blanc är en bra matchning men det finns fler vita viner som passar och även rosé och rött vin är värt att testa.

Getost, jag tänker på chèvre, och sauvignon blanc är en fantastisk kombination så varför ska man egentligen försöka sig på något annat? En retorisk fråga som naturligtvis får till svar: är man nyfiken på nya smakkombinationer så är man.

Getost är en ost som passar bra på en ostbricka men också i kombination med grönsaker som till exempel smörstekt sparris, rostad paprika och grillade rödbetor. Getost finns i många former från många länder och är en ost som faktiskt passar ihop med en hel del viner. Testa gärna några olika vid samma tillfälle och se vilken kombination du gillar bäst. Nedan kommer några förslag.

Vitt vin till getost

Sauvignon blanc är en välkänd följeslagare till chèvre, särskilt sauvignon blanc från Loire. Prova exempelvis:

Brochet Rèserve Sauvignon Blanc 2014 (78967) BS, Loire, Frankrike, 99 kr
Ännu ett ”gäddvin”. Detta ekologiska vin är en storebror till Brochet Facile, vinet med den numera kända gäddan på etiketten, och det håller snäppet högre kvalitet. Druvtypiskt och aromatiskt med tydliga toner av krusbär och vinbärsblad samt en viss aning av exotisk frukt. Friskt och fräscht, smakrikt.

Cono Sur Sauvignon Blanc Organic (71820) BS, Maule, Chile, 93 kr
Jämför vinet ovan med en sauvignon blanc från nya världen. Aromatiskt och lite gräsigt i doften. Friskt med mycket citrus, gröna äpplen och krusbär samt mineraltoner. Ekologiskt.

Andra viner med samma friska toner fungerar, som exempelvis viner från Chablis och viner gjorda av grüner veltliner. Testa dessa:

Petit Chablis La Chablisienne 2013 (5585), Chablis, Frankrike, 113 kr
Torrt och fräscht vin från kooperativet Chablisienne. Friskt med toner av citrus, gröna äpplen och melon.

Tegernseerhof Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2013 (4616), Niederösterreich Österrike, 149 kr
Torrt och friskt med fruktigt anslag. Toner av gula äpplen, honungsmelon, vitpeppar, mineral och citrusskal.


Rosévin till getost

Torr rosé, eller varför inte mousserande rosé. Detta är en trotjänare:

Rotari Rosé 2010 (7701),Trentino, Italien, 111 kr
Torr, fruktig och elegant smak med inslag av röda bär, nougat och citrus.

 

Rött vin till getost

Fruktigt rött kan fungera väl som gamay eller en cabernet franc från Chinon. Även ung bärig pinot noir förstås. Prova rött till getost:

Morgon Victor Berard 2013 (5563), Beaujolais, Frankrike, 119 kr
Bara gamay ger ett friskt och fruktigt rött vin med smak av hallon och lingon. Örtigt avslut med mineralinslag.

Chinon Les Délices 2012 (73082) BS, Loire, Frankrike, 129 kr
Vinet är gjort på enbart cabernet franc. Frisk bärig smak med toner av vinbär och kryddor. Kan uppfattas snipigt direkt från flaskan så dekantera gärna för att få fram frukten.

 

Chèvre chaud – 4 portioner

Varm, smält, grillad ost. Jag har sagt det förut och säger det igen: ÅH, vad gott det är! Detta är en klassiker som får mig att se ljuset i tunneln. Snart är det vår!

200 g chèvre, getost på rulle
4 skivor surdegsbröd
ca 200 g sallad gärna blandad av isberg, maché och ekblad
2 msk flytande honung
4 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg upp salladen. Skär getosten i fyra skivor. Pensla brödskivorna med olja och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg osten ovanpå. Grilla i ugnen i cirka 5 minuter. Lägg upp på salladen och strö gärna över finhackad, färsk timjan. Häll på flytande honung och olivolja. Salta och peppra.

Skål!