Laddar annons
Hartenberg Riesling - dagens vintips
24 Mar, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Hartenberg Riesling - dagens vintips

DAGENS VINTIPS. Hartenberg Riesling är ett otroligt spännande vin från Sydafrika med alla rätt och rieslingattributen på plats.

Hartenberg Riesling påminner så mycket i smaken som skulle växtplatsen vara i Tyskland, rieslingdruvans hemmaplan. Det fullkomligen osar av mineral i både doft och smak.

Till vinets fördel är de underliggande runda dragen av mogen, gul frukt. Smaken är ledtråd till ursprunget. Denna riesling är inte självklar som hemmahörande i Sydafrika. Ursprunget skulle också kunna vara Tyskland, om man testar blint. Prova!

Dagens vintips med riesling

Hartenberg Riesling 2017 (76667). Beställningssortimentet.

Hartenberg Estate, Western Cape Sydafrika, 149 kr
Druvor: Riesling
Alkohol: 13%
Ljusgul färg samt stor, mineraldriven och fruktig doft av äpplen och mogen citrus. Smaken är torr, medelfyllig grönfruktig av äpplen och päron, med en solig underton av mognad och balanserad citrussmak. Lång eftersmak.
Betyg: 5

Förslag på mat till Hartenberg Riesling

Här gäller det att se upp för vinet slinker ner av bara farten. Tillverkaren säger att det är ett perfekt vin till lax i alla former, gärna rökt.

Jag serverade en indisk linscurry med kokosmjölk och liten hetta av peppar och smak av vitlök. Gott! Andra rätter kan vara ceviche med mango eller citronkyckling i lergryta.

Hartenberg Estate

Några mil öster om Kapstaden, i Stellenbosch ligger Hartenberg Estate som är en stor egendom på hela 150 hektar. Höjdskillnaden mellan vingårdarna varierar så mycket som 250 meter.

I Sydafrika är odling på högre höjder ett sätt för att nå perfektion, med druvor som annars helst växer i betydligt svalare klimat. Utmärkande för egendomen är även en naturlig vattenkälla som mynnar ut i ett våtlandskap, som också bidrar till att skapa speciella växtförutsättningar i de närliggande vingårdarna.

Rieslingdruvorna har skördats för hand. De krossas, vilar på skalresterna i sval temperatur, pressas och får sedan jäsa. Man jäser ut till ett torrt vin, under 5 g socker per liter. Första årgången av rieslingvinet kom redan 1984 och blev succé, som hållit i sig sedan dess.