Laddar annons
5 Jun, 2012
‱Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Haut les Vins - en "ren" njutning

Som om tvĂ„ naturvinsmĂ€ssor i London inte var nog fick vi förra veckan nöjet att trĂ€ffa grupperingen Haul les Vins i Stockholm pĂ„ mini-mĂ€ssa i Grand Hotels Spegelsal . Haut les Vins Ă€r en lös gruppering av 32 smĂ„ Europeiska producenter - frĂ€mst Frankrike och Italien men Ă€ven Spanien och Serbien. Flertalet av producenterna visade upp riktigt intressanta viner (dock hann jag inte testa alla) och nĂ„gra var bekantskaper frĂ„n Londons mĂ€ssor.

En ny favorit i gĂ€nget var Baroloproducenten Azienda Agricola Principiano Ferdinando som importeras av Fondberg. Helt fantastiska, eleganta Barolo dĂ€r Ravera 2008 och Boscareto 2006 var mest imponerande. De Ă€r inte gratis (runt 500 kr) men med den lakrits- och rosendoftande nĂ€sa och silkeslena kĂ€nsla som bara riktigt bra Barolo erbjuder klart vĂ€rt sina kronor. Hos Cantina A.A. Filippi var den söta passiton Calprea hĂ€ftig och charmigt stökig. Mathias Dahlgrens sommelier Johan Anderson bollade idĂ©er pĂ„ efterrĂ€tter som kunde passa till och förhoppningsvis tar nĂ„gon importör in dem framöver sĂ„ vi kan testa hans förslag. Med var Ă€ven “naturvinskĂ€ndisar” som Erik Texier frĂ„n norra Rhonedalen, Jean-Paul Brun frĂ„n Domaine des Terres DorĂ©es, och vinmakaren frĂ„n kultförklarade Foradori dĂ€r man jobbar med amforor. Alla producenter i grupperingen Haut les Vins arbetar hantverksmĂ€ssigt och fokuserar pĂ„ naturligt, traditionellt vinmakande med respekt för naturen (utan att för den del nödvĂ€ndigtvis definiera sig som “naturvinsproducenter”). Hela producentgĂ€nget Ă„t middag tillsammans efter mĂ€ssan och under kvĂ€llens diskussioner blev det tydligt hur svĂ„rt det kommer att vara att definiera “naturvin”. Alla har olika mĂ„l och syn pĂ„ vad som Ă€r viktig Ă€ven om de Ă€r överens om grunderna.

Att (som en av tvĂ„, tre svenskar) fĂ„ hĂ€nga med pĂ„ middagen pĂ„ Skansens Gubbhyllan var en ynnest. Inte frĂ€mst för den otroliga maten, utan för möjligheten att prata med producenterna sjĂ€lva under avslappnade former samt kunna prova vinerna till maten. Det Ă€r sĂ„ de ska drickas och det visar vinerna pĂ„ ett helt annat sĂ€tt Ă€n vid rutinen smaka/spotta/nĂ€sta (repetera 100 gĂ„nger). Alla 32 producenter hade tagit med sig en eller tvĂ„ flaskor som korkades upp och skickades runt. Först mot slutet av kvĂ€llen frĂ„gade jag min bordsgranne vilket av alla viner som var hans. Han hittade en flaska och döm om min förvĂ„ning nĂ€r det visade sig vara den Barbera jag hyllade ur Systembolagets “naturvinsslĂ€pp” och att bordsgrannen sjĂ€lv var den person jag hade letat efter i bĂ„de London och tidigare under dagen i Spegelsalen - Signore Barosi frĂ„n lilla vingĂ„rden Cascina Corte i Piemonte. Om ni ser hans Nebbiolo, Barbera eller Dolcetto pĂ„ en vinlista (importör: Franska Kvalitetsviner) kan jag varmt rekommendera dem. NĂ€stan Ă€nnu mer om de finns pĂ„ glas och flaskan har varit öppen en dag - nĂ€r kvĂ€llen var slut stoppade Barosi de halvtomma flaskorna i min handvĂ€ska. Dagen efter var de om möjligt Ă€nnu trevligare. “Naturvin” nĂ€r det Ă€r som bĂ€st - stabilt, rent, charmigt, mĂ„ngfacetterat och personligt. En skvĂ€tt ren (sic!) lycka pĂ„ flaska.

Av: Erica Landin