Som om tvÄ naturvinsmÀssor i London inte var nog fick vi förra veckan nöjet att trÀffa grupperingen Haul les Vins i Stockholm pÄ mini-mÀssa i Grand Hotels Spegelsal . Haut les Vins Àr en lös gruppering av 32 smÄ Europeiska producenter - frÀmst Frankrike och Italien men Àven Spanien och Serbien. Flertalet av producenterna visade upp riktigt intressanta viner (dock hann jag inte testa alla) och nÄgra var bekantskaper frÄn Londons mÀssor.
En ny favorit i gĂ€nget var Baroloproducenten Azienda Agricola Principiano Ferdinando som importeras av Fondberg. Helt fantastiska, eleganta Barolo dĂ€r Ravera 2008 och Boscareto 2006 var mest imponerande. De Ă€r inte gratis (runt 500 kr) men med den lakrits- och rosendoftande nĂ€sa och silkeslena kĂ€nsla som bara riktigt bra Barolo erbjuder klart vĂ€rt sina kronor. Hos Cantina A.A. Filippi var den söta passiton Calprea hĂ€ftig och charmigt stökig. Mathias Dahlgrens sommelier Johan Anderson bollade idĂ©er pĂ„ efterrĂ€tter som kunde passa till och förhoppningsvis tar nĂ„gon importör in dem framöver sĂ„ vi kan testa hans förslag. Med var Ă€ven ânaturvinskĂ€ndisarâ som Erik Texier frĂ„n norra Rhonedalen, Jean-Paul Brun frĂ„n Domaine des Terres DorĂ©es, och vinmakaren frĂ„n kultförklarade Foradori dĂ€r man jobbar med amforor. Alla producenter i grupperingen Haut les Vins arbetar hantverksmĂ€ssigt och fokuserar pĂ„ naturligt, traditionellt vinmakande med respekt för naturen (utan att för den del nödvĂ€ndigtvis definiera sig som ânaturvinsproducenterâ). Hela producentgĂ€nget Ă„t middag tillsammans efter mĂ€ssan och under kvĂ€llens diskussioner blev det tydligt hur svĂ„rt det kommer att vara att definiera ânaturvinâ. Alla har olika mĂ„l och syn pĂ„ vad som Ă€r viktig Ă€ven om de Ă€r överens om grunderna.
Att (som en av tvĂ„, tre svenskar) fĂ„ hĂ€nga med pĂ„ middagen pĂ„ Skansens Gubbhyllan var en ynnest. Inte frĂ€mst för den otroliga maten, utan för möjligheten att prata med producenterna sjĂ€lva under avslappnade former samt kunna prova vinerna till maten. Det Ă€r sĂ„ de ska drickas och det visar vinerna pĂ„ ett helt annat sĂ€tt Ă€n vid rutinen smaka/spotta/nĂ€sta (repetera 100 gĂ„nger). Alla 32 producenter hade tagit med sig en eller tvĂ„ flaskor som korkades upp och skickades runt. Först mot slutet av kvĂ€llen frĂ„gade jag min bordsgranne vilket av alla viner som var hans. Han hittade en flaska och döm om min förvĂ„ning nĂ€r det visade sig vara den Barbera jag hyllade ur Systembolagets ânaturvinsslĂ€ppâ och att bordsgrannen sjĂ€lv var den person jag hade letat efter i bĂ„de London och tidigare under dagen i Spegelsalen - Signore Barosi frĂ„n lilla vingĂ„rden Cascina Corte i Piemonte. Om ni ser hans Nebbiolo, Barbera eller Dolcetto pĂ„ en vinlista (importör: Franska Kvalitetsviner) kan jag varmt rekommendera dem. NĂ€stan Ă€nnu mer om de finns pĂ„ glas och flaskan har varit öppen en dag - nĂ€r kvĂ€llen var slut stoppade Barosi de halvtomma flaskorna i min handvĂ€ska. Dagen efter var de om möjligt Ă€nnu trevligare. âNaturvinâ nĂ€r det Ă€r som bĂ€st - stabilt, rent, charmigt, mĂ„ngfacetterat och personligt. En skvĂ€tt ren (sic!) lycka pĂ„ flaska.
Av: Erica Landin