Laddar annons
8 Oct, 2008
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Heta italienska vinraketer

Poggio al Tesoro & Poggio San Polo är heta italienska vinraketer

Marilisa Allegrini är en energisk kvinna som brinner för att skapa goda viner och älskar tuffa utmaningar som kommer av konkurrens och oväntade satsningar.

 

Hon har snarare mötts av mer skeptisism än seriös professionalism då hon direkt visade egen vilja att fortsätta driva och utveckla den för några år sedan hastigt bortgångne brodern Walters projekt i Bolgheri. Här är resultatet som talar för sig självt och ingen skulle längre tänka någon annan tanke än att bedöma vinerna utifrån Marilisas egna insats och totala engagemang.

Poggio al Tesoro - är ett samarbete mellan familjen Allegrini i Valpolicella och Lenorardo Lo Cascio entreprenör i export och distribution av italienska toppviner i USA. Tillsammans producerar de viner i Bolgheri i Toscana. Områdets sandrika jordmån passar cabernet franc och cabernet sauvignon perfekt.

 

97715 Solosole Vermentino 2007, 169 kr.
Ljusgul med gröna stick. Mogna krusbär, inslag av mandel. Torr och frisk, medelfyllig smak. Tendens till en fetma ger rondör, smak av grön frukt som päron, balanserad syra och en liten, lätt bitter avslutning.
Betyg: 4

 

74887 Mediterra 2006, 149 kr.
Blåröd. Lätt animalisk, lite bränd körsbärsmak med kryddor och örttoner. Lagerblad. Stram, bitig och eldig med trevlig längd.
Betyg: 3+

 

97668 Sondraia 2005, 319 kr.
Mörkröd. Kryddig, mörk frukt, animalisk med inslag av lagerblad. Rik, spänstig smak med strama tanniner, minerlatoner och generöst tillskott av fruktsötma.
Betyg: 4

 

97407 Dedicato a Walter 2005, 575 kr.
Blåröd, tät och mörk färg. Parfymerad doft, stor. Animalisk, kryddörtiga drag av lagerblad, strama tanniner, kärnig fruktsmak, rik koncentration och ungdomligt eldig. Doften avslöjar druvsorten, 100% cabernet franc, mer än vad smaken gör idag.
Omdöme: Bra, välgjort vin som kommer lyfta sig flera gånger om när smaken får en välbehövlig extra dimension av äldre vinstockars bredare, komplexare smakinjektion.
Betyg: 3+

 

Vinernas omdöme: Modern stil och smak. Välgjort med den snitsiga finish som följer med uppdaterat vingårdsarbete och vinkällarhantverk. Hus-stilen är den kryddiga tonen som för mig representeras av doft och smakinslag av lagerblad. Så fort som det finns kännetecken att hänga upp smak och doftminnet på blir helheten så mycket intressantare än de enskilda vinerna var för sig. Och för mig representerar det alltid en människa och en om-tanke bakom den smak som döljer sig i vinflaskan. Lika kul som spännande projekt, och det blir intressant att följa utvecklingen av Poggio al Tesoro framöver. Dessutom, hur coolt är inte ett italienskt, 100 %-igt cabernet franc vin!

 

Poggio San Polo - mitt i Brunello di Montalcino DOCG och precis söder om staden Montalcino ligger egendomen Poggio San Polo på en kulle. Vineriet är nytt, toppmodernt och placerat under jord. I Poggio San Polo samarbetar Marilisa Allegrini med vinimportören Winebow och som vinkunsult har hon engagerat den välkända vinmakaren Carlo Ferrini. Sangiovese är druvsorten som gäller idag och inför framtiden är man öppen för druvblandningar i det fall vinlagstiftningen förändras.

 

74148 Rubio 2006, 95 kr.
Rubinröd färg. Stor doft av rosor, torkad frukt och körsbär. Stram kärnig smak, inslag av mineral, eldig och varm med balanserande fruktsyra. Frisk och spänstig.
Betyg: 4

 

97666 Brunello di Montalcino 2003, 355 kr.
Röd. Kärnig och stram doft. Elegant smak, strama tanniner, kärnigt bett och inslag av ek. Omisskänslig sangiovese.
Betyg: 3+

 

Vinernas omdöme: Klassiskt och nära rötterna, ursprungstypicitet, är helt rätt ord i detta sammanhang. Lägg till en dos av modern snits eller om det möjligen är alkoholens eldigare bidrag som lurar smaklöken att gilla stilen. Hursomhelst är vinerna bra, välgjorda och det blir spännande att följa producenten framöver. När stockarna når högre ålder lär vinsmaken få mer kött på benen.

 

Alla här provade viner lanseras i november förutom Mediterra och Rubio som redan nu finns i beställningssortimentet.