Laddar annons
7 Oct, 2008
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Aiatolla-liknande vinsammanslutning

"Aia" betyder bondgård i Toscana. Inte en slump alltså att namn som Ornellaia, Sassicaia, Solaia, Brancaia Tre, Piastraia eller som den senast tillkomna Sondraia spinner vidare på samma Toscanska gårds-tema. Det har varit lyckade namnval, flärd och lyx i kombination med lockande smak.

Lustigt tydligt blir även namnvalet på vinet när förklaringen kommer. Bondgård kan tyckas låta mycket moderat och folkligt men i vinvärlden klingar de två första namnen med stor pondus. Båda är mäktiga ûberviner som med ett väl tilltaget pris signalerar på vilken nivå smakribban ligger, eller borde ligga. Det senare är en personlig åsikt och visst är det så att alla smakdiskussioner hamnar i en pott av personligt tyckande till slut, låt vara hur van provara man är eller inte.

Men visst är det märkligt att Sassicaia kan sälja slut så fort vinet kommer upp på butiksyllan, när det kostar från 200 Euro (på nätet) och uppåt och när det smakar som det faktiskt gör. Omdömet är okej på sin höjd men aldrig mer än 200 kronor för min smak. Är det nu så att nytillkomna viner med "aia" tema hör till samma prestigefulla grupp, automatiskt?