Laddar annons
18 Nov, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Julklappstips från dryckens underbara värld

Tiden går fort och snart är det jul. Lite drygt fem veckor kvar bara. Hög tid att tänka på julklappar till släkt och vänner. Kluckande klappar brukar vara populärt. Ett gott vin, lite bubbel, kanske starkare droppar att sippa på vid granen.

”Här kommer tomten med luvan, nu är det din tur att gissa druvan. Det är inte en flaska med tvål. Nu får du gissa, innan jag säger skål!” Nej, rimmen får du nog hitta på själv.

Här kommer julklappstips från Vinbanken. Några av förslagen finns i beställningssortimentet så var ute i tid.

Till farbror som vill ha det som det alltid har varit

2005 Conde de Valdemar Gran Reserva Rioja (12601), Spanien, 119 kr
Typisk riojadoft med inslag av kräftspad. Farbror känner sig trygg (rioja har han druckit många gånger förut) och tar en sipp på det kryddiga vinet, med inslag av plommon, choklad, tobak och fat. När han får höra att det är utsett till Årets Munskänksvin 2013 blir han ännu nöjdare med klappen.


Till den backpackande kusinen; ett vin från downunder

Peter Lehmann The Barossa Shiraz (nr 16381), Australien, 119 kr
Peter Lehmann är en pålitlig producent. Kusinen känner igen en doft av eucalyptus, typisk för många viner från Australien. Fruktigt och smakrikt vin med mörka bär och choklad som brukar uppskattas av många. Drick till en bit lammfilé med rostad sötpotatis och fetakräm, hälsar du kusinen. Vinet ligger i snygg kartong under november och december.

Till morbror som drömmer sig tillbaka till sin seglats i Västindien

Rum Plantation 20th Anniversary Extra Old (509), Cognac Ferrand, Barbados, 499 kr
Rom från Barbados som säljs i en trevlig kartong. Torkad frukt och arrak möter mörkt socker och vanilj. Kan inte vara fel en stilla midvinterkväll tillsammans med en bit mörk choklad - som du lägger i lådan - när ni talar om den varma, snabba slören.

Till den vetgirige brodern (som vill kunna allt)

Richard Juhlins bok En doft av champagne är den perfekta ledsagaren för den som vill veta allt om champagne. Här finns historia, anekdoter, bilder, intervjuer och 8000 provade champagner. Smått osannolikt! Richard Juhlin är också mycket personlig i den här boken och berättar om ”svårigheten” med att ha en sådan bra näsa (det är mycket som inte luktar gott här i världen) och hur det kom sig att champagne blev hans grej. Nästa gång du ska köpa skumpa ringer du brorsan!

Till den älskade vännen som älskar bubblor

Louis Roederer Brut Rosé 2008 (96111), Frankrike, 495 kr
Bara den vackra färgen gör en knäsvag. Laxrosa och alldeles underbar. Fyllig och blommig smak med röda bär och mineral. Eleganta små bubblor. Som gjort för en dejt för två. Kanske får du smaka!

Till lilla mamma! Precis lika söt som hon är!

Duorum Vinha de Castelo Melhor Vintage Port 2009 (76270), Duorom Vinhos, Portugal, 335 kr
Från beställningssortimentet kommer denna härliga port som endast produceras under bra år. Levereras i trälåda. Drick till engelsk stilton och andra blåmögelostar eller till en nötig hårdost. Tillsammans med mamma förstås!

Till  vännen som ordnar alla fester och vars viner du dricker upp

Petites Folies Merlot Cabernet (79629) Calvet, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 654 kr för trälåda med 6 flaskor. Säljes endast så.
Hälften merlot och hälften cabernet sauvignon ger här ett bra allt-i-allo-vin med fyllig och kryddig smak av plommon, svarta vinbär och fat. Fungerar utmärkt till köttgrytan på nästa fest.

Till pappa som håller på att bygga upp en vinsamling

Vino Nobile di Montepulciano magnum (90314), Poliziano, Italien, 399 kr
Härlig sangiovese ska pappa få. Kryddigt med massor av mörka körsbär och choklad. Fin syra som gör vinet lagringsdugligt och magnum håller längre, det vet pappa.

Till medvetna systern med det stora hjärtat

Place in the Sun Sauvignon Blanc (79731), Zonnebloem Wines, Sydafrika, 85 kr
Place in the Sun Cabernet Sauvignon (79730), Zonnebloem Wines, Sydafrika, 85 kr
Beställ ett rött och ett vitt fair trade producerat vin till kära systern. Deon Boshoff ansvarar för vinmakeriet och han vill förbättra och utveckla livet för arbetarna i vingården. Han växte själv upp på en sydafrikansk gård som son till vinarbetare, så han vet vad han talar om. Den vita är krispig med toner av passionsfrukt och ananas. Den röda är sötfruktig med mycket svartvinbär. ”Trade not aid”, säger Deon om projektet.

Lilla faster gillar sherry innan maten...

... så hon får den som utsetts till årets mest prisvärda starkvin 2013 av Munskänkarna.
Dos Cortados Palo Cortado 20 years (76109), Spanien, 236 kr
Ligger fint förpackad i ett "presentrör".

Till syster Lady Gaga-wannabee - cava i spektakulär flaska

Segura Viudas Reserva Heredad Brut Rosé (90555), 249 kr, lanseras exklusivt 2 december. 
Supercava som är frisk och fyllig, gjord enligt traditionell metod. Flaskan är extraordinär. Snygg eller inte, är en smaksak, men intryck lär den göra. Ligger dessutom i fin presentförpackning. Just dance!

Snart är det jul - kul - skål!