Laddar annons
25 Nov, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Jean Leon serverade Marilyns sista måltid

Mireia Torres driver Jean Leons vingård vidare.

Jean Leon var krögaren som kände alla Hollywoods stjärnor, hälsade på dem med förnamn, visste var alla ville sitta och vad de ville äta, vem som ville umgås med vem och vilka som skulle hållas åtskilda. Marilyn Monroes sista dag i livet levererade Jean Leon mat till hennes hem. ”Hon var inte ensam den kvällen”, sa Jean Leon senare. Men diskretion var en hederssak, så något mer yppades aldrig om saken.

Jean Leon föddes 1928 som Ceferino Carrión i den spanska hamnstaden Santander. Uppväxten var tuff; en brand förstörde mycket av familjens ägodelar och hans pappa och bror förolyckades samma år när en torped träffade båten de reste med. Ceferino packade väskan och lämnade Spanien. Resan slutade i USA och efter några diversearbeten blev han soldat och sänd till Korea. Något som gav honom amerikanskt medborgarskap.

Efter militärtjänsten hamnade Leon i Beverly Hills, där han fick jobb som servitör på den trendiga restaurangen Villa Capri, ägd av bland annat Frank Sinatra och Joe di Maggio. Hans sociala förmåga gav honom nya vänner och kontakter.

La Scala öppnar trots James Deans död

Jean Leon blev god vän med James Dean och de beslöt sig för att öppna en ny lyxkrog för Hollywoods stjärnor och kändisar. La Scala öppnade 1956 trots att James Dean tragiskt omkom 1955 och krogen blev snabbt ett nytt inneställe. ”Alla” var där, från Paul Newman och John F Kennedy till Marilyn Monroe och Zaza Gabor. Krogen hade italiensk inriktning och var först i Hollywood med tryffel och hemgjord pasta.

1963 beslöt Jean Leon att han skulle producera ett eget vin till restaurangen och köpte 150 hektar land i Penedès, strax söder om Barcelona. Han köpte franska druvsorter från bland annat Lafite-Rotschild i Bordeaux och planterade cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och chardonnay. På den tiden unika sorter för Spanien.

1994 sålde Jean Leon vingården till familjen Torres. För pengarna köpte han en yacht som han hann njuta av i två år innan han dog i cancer 1996.

Jean Leon ekologisk idag

Idag är vingården Jean Leon ekologisk, ägs av Torres och drivs av Mireia Torres, dotter till den legendariske vinproducenten Miguel Torres. Gårdens flaggskeppsvin är Vinya La Scala Gran Reserva, gjort på enbart cabernet sauvignon. Vinet produceras bara under år med goda förhållanden och första årgången såg dagens ljus 1969. Flaskorna pryds av särskilt utvalda konstverk.


Prova Jean Leons viner

Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2008 (86023), Penedés, Spanien, 189 kr
Gigi var namnet på Jean Leons dotter och druvorna kommer från en fem hektar stor vinåker döpt efter henne. Liten doft som växer efterhand. Rund, fin, tropisk smak av citrus, persika och honung.

Jean Leon Vinya Palau Merlot 2007 (85120), Penedés, Spanien, 209 kr
Mullig doft av mörk frukt. I den kryddiga smaken samsas mörka bär, choklad och fat med en fin syra.

Jean Leon Le Havre Cabernet Sauvignon 2005 (85653), Penedés, Spanien, 205 kr
Jean Leon var fripassagere på en båt som tog honom från den franska hamnstaden Le Havre till USA. Han upptäcktes av en sjöman som dock inte avslöjade honom och vinet är ett tack till en främling som kom att påverka Jean Leons liv.
Mycket svarta vinbär i både doft och smak tillsammans med hög syra och kännbara tanniner i detta druvtypiska vin.

Jean Leon La Scala Cabernet Sauvignon 2001 (85148), Penedés, Spanien, 279 kr
Namnet kommer från den anrika restaurangen som Jean Leon startade och drev. Den finns fortfarande kvar och den italienska inriktningen är intakt.
Kraftig, köttig doft med gummiton. Komplex, lång och kraftig smak av svarta vinbär, mörka plommon och fat. Hög syra och tydliga tanniner.

Hjortfilé med palsternackspuré och rödvinssås passar till.

I januari 2014 lanseras Jean Leon 3055 Chardonnay 2012, 109 kr och Jean Leon 3055 Merlot – Petit Verdot, 115 kr. 3055 var numret på den taxi som Jean Leon körde när han först kom till USA.

Besök La Scala i Beverly Hills eller åtminstone deras hemsida.

Andra viner från Penedès

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2009 (12697), Penedés, Spanien, 99 kr

Albet i Noya Lignum Tempranillo 2010 (71943), ekologisk, Penedés, Spanien, 109 kr