Laddar annons
25 Oct, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Konradfestival på Soldaten Svejk i Stockholm

Konradfestival på Soldaten Svejk i Stockholm går av stapeln 27 oktober till 3 november 2012. Ölfaten med ofiltrerad och opastöriserad Konrad 12° (5,2 volymprocent alkohol) är i skrivande stund på väg från Tjeckien till Svejk i Stockholm. Och den 27 oktober är det premiär på en utsökt och riktigt färsk tjeckisk pilsner på den anrika krogen Soldaten Svejk. En krog som är känd för att kunna hantera och servera fatöl på ett korrekt sätt.

Bryggeriet med eget mälteri heter Pivovar Vratislavice nad Nisou och ligger strax utanför staden Liberec i norra Tjeckien. Rättighet att brygga öl fick Liberec redan år 1560. Då efterfrågan på öl stadigt ökade byggde man ett nytt bryggeri som stod färdigt år 1874. Bryggeriet överlevde två världskrig och kommunisternas planhushållning men var nära att läggas ner när frihetens timma slog.

Uppköpta av Bass och hopslagen med Pragbryggerierna (Staropramen) som beslöt att lägga ner bryggeriet. Räddningen kom i form av det tjeckiska företaget Hols som tog över bryggeriet och fortsätter driften.

Importör i Sverige är Bibendum och på lördag är det premiär på färskölet Konrad.

För den som sedan hamnar i diskussion med en bryggare kan argument som ”all öl är färsk” dyka upp. Det är inte fel, lika lite som det är fel att säga färsköl om man ser på ordet som en synonym till de båda o-orden, opastöriserad och ofiltrerad.