Laddar annons
23 Jan, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Loireproducent Domaine FL på Sverigebesök

Domaine FL ägs av Philippe Fournier som köpte Chateau de Chamboureau och Domaine Jo Pithon 2005. Resultatet blev Domaine FL uppkallad efter Philippes föräldrar, F från Fournier och L från Longchamps.  Domaine FL ligger cirka 30 km från Angers i franska Loiredalen. Egendomen har 40 ha vinodlingar varav 36 är vikta för områdets druva, chenin blanc. Cirka 4 ha är odlade med cabernet franc som att en mindre andel brukas med cabernet sauvignon. Bara för att cabernet sauvignon är intressant att experimentera med som husets vinmakare, Hugues Daubercies uttrycker det. Som expert- och konsulthjälp anlitar Domaine FL en av Frankrikes bästa, mest kända vinmakare, Stéphane Derenoncourt.

Cirka 21 av de 40 hektaren odlas biodynamisk sedan 1997. De återstående 18 hektar, som ligger nära Epiré och Clos de la Coulee de Serrant påbörjade processen med omställning till biodynamisk odling 2006. Detta omfattar 4 hektar i Savennieres cru av Roches-aux-Moines.
Vinstockarna är i genomsnitt 25 år gamla, och chenin blanc dominerar med 88 procent 11 är cabernet franc och bara 1 procent cabernet sauvignon.

Hugues Daubercies är en rättfram man. Vi får veta att han ännu inte är helt nöjd med husets röda vin, att fransmän (generellt) inte har vett att uppskatta bra vin och att senare tids klimatförändring innebär att Loirehuset skördar sina druvor i snitt en vecka tidigare jämfört med tio år sedan. Av dessa ord drar ni förmodligen samma slutsats som jag; Domaine FLs huvudmarknad är internationell (bekräftat) och att husets röda vin kommer bli än vassare. Förmodar att cabernet sauvignondruvan blir en del i ett rött vin, en del av en s k blend.  Satsar huset möjligen långsiktigt på att bli en fräck utmanare till klassisk röd Bordeaux?

Lunchprovningen med vinerna från Domaine FL hölls på restaurang GQ i Stockholm. Restaurangen är en av få, den enda?, i Stockholm som låter vinet bestämma menyn. Vi var fler än vinmakaren Hugues Daubercies som förvånade höjde på ögonbrynen till de föreslagna rätterna. Men självklart, kombinationerna satt där de skulle och återigen en stor eloge till köket och personalen på GQ. Restaurangen med Jürgen Grossmann i spetsen vet verkligen vad och hur de gör mat och vin rättvisa. Och det är alltid ett sant nöje att vara gäst på plats!

Domaine FL Le Chenin 2009 (2197), Anjou Frankrike, 119 kr
Ljusgul. Fruktig doft av päron och citrus med mineraldammigt inslag. Torr, medelfyllig fruktigt stram citrus, lime, päron och grön äppelsmak med tydliga inslag av mineral. Lång eftersmak.
Betyg: 4

Chenin Blanc Roche aux Moines 2007
Gul. Fatdoft med isnalg av rök och äpplen7päron. Torr, medelfyllig fruktig smak av gula äpplen samt inslag av smör och fat. Eldigare helhet.
Betyg: 3

Cabernet Franc Le Couchet 2008 (71711-09), Frankrike, 2 688 kronor för 12 flaskor. Lanseringsdag på best sort :2011-02-01
Blåröd, tät. Tydlig doft av örter, grär och fat. Modern snits. Medlfyllig, bärig-blåbärsmak, inslag av körsbär och strama druvtypiska toner av gräs och örter. Balanserade fat, ungdomlig syrlighet och lång eftersmak.
Betyg: 4

Chenin Blanc Le 4 Villages 2009 (71709-09), 3 428 kronor för 12 fl a 500 ml. Lanseringsdag på best sort :2011-02-01
Halmgul. Elegant, söt doft av lime och nötter. Söt, medelfyllig smak. Påminner om sockerkanderad citrusfrukt. Inslag av nötter, trevlig eftersmak.
Betyg: 3

Chenin Blanc Quarts de Chaume 2007 (71710-09 ), 4 728 kronor för 12 fl a 500 ml. Lanseringsdag på best sort :2011-02-01
Bärnstensgul. Stor doft av vaniljkola och honung. Söt, medel/fyllig och koncentrerad smak av gul exotisk frukt, persika, med inslag av honung och nötter, lite vanilj och sockerkanderad citron. Elegant, komplex och lång eftersmak.
Betyg: 5

Meny
Friterat ostron med carpacaccio på fläsksida, fänkålscrudité, ostron vinegrett och äpple

Rosastekt kalvytterfilé med cassolet på vita bönor, örter och frasig kalvbräss

Tortellini ifylld med aprikos, yoghurtglass, aprikosskum och aprikosvinäger

Om kombinationerna:
Det vita Domaine FL Le Chenin 2009 passade utmärkt bra till fläsket. Kvaliteten på köttet var strålande. Ovanligt och toppenbra helt enkelt!

Till kalvytterfilet var det tänkt att Cabernet Franc Le Couchet 2008 skulle vara den bästa matchen. I min smak passade dock Chenin Blanc Roche aux Moines 2007 betydligt bättre med sina fatrostade smaknoter och eldigare (vilket tonades ner) koncentration. Toppen verkligen.

Till desserten fungerade de söta viner utmärkt. Den bättre, Chenin Blanc Quarts de Chaume 2007, gjorde sig helt strålande bra i kombinationen.

Läs mer om domaine FL´s viner hos den nystartade importören Concealed Wines, här.

Produktblad producent, här.