Laddar annons
21 Dec, 2021

Lokala fullträffar – röda viner som får smaklökarna att jubla

Vad passar bättre till Jul än en väl vald flaska rött vin. Här är de exklusiva fynden som finns i lokala butiker.

Röda viner att leta efter. Man kan tro att de tillfälliga vinerna säljer slut direkt, det stämmer inte. Här är de röda vinerna som är kvar och som är väl värda att leta efter.

Röda viner att leta efter

• Château Laroze 2016 (92345)

Saint-Emilion Grand Cru, Bordeaux Frankrike, 399 kr
Druvor: 60% merlot, 28% cabernet franc, 8% cabernet sauvignon, 3% petit verdot och 1% malbec.
Fyllig, lätt parfymerad, mörkfruktig och kärnig smak av karamell, en twist kola, inslag av örter, vinbär och av skog. Frisk längd.
Omdöme: Den friska syran ger vinet fräschör som i kombination med den lätt parfymerade och strama tonen gör upplevelsen - underbar. God nu men kan givetvis även sparas.
Passar till: fina middagen i klassisk, laga ren mat av bra råvaror, ex som en väl vald entrecote.
Betyg: 4

Finns i 2 butiker, i Malmö och Borås.

• Crozes Hermitage Domaine de Thalabert 2019 (95325), EKO

Paul Jabolet, Rhône Frankrike, 279 kr
Druvor: syrah
Fyllig, mörk viol, kärnig, stram samtidigt tydligt fruktig, sammetslik och tät av lika delar mogen frukt, röd och blå, örter, kryddor, fat och tobak med en puff av viol. Bra längd. Ungt vin med enorm koncentration och utsökt nyansrikedom.
Omdöme: Komplex, ung med framtidspotential.
Passar till: lagar gärna vilt, hjort eller vad sägs om vildsvin i recept med smaker från skogen – svamp, enbär, blåbär, lingon.
Betyg: 4+

Finns i något fler butiker i Stockholm, i Båstad, Malmö, Höllviken, Kvissleby, Orsa, Torsås, Västra Frölunda.

• Feudo di Mezzo Il Quadro delle Rose 1er Cru 2019 (93912)

Tenuta delle Terre Nere, Etna/Sicilien Italien, 369 kr
Druvor: 98% nerello mascalese, 2% nerello cappuccio
Fyllig. Röd, mogen frukt, kärnig och stram, tydligt örtig, kraftfulla tanniner och drag av läder.
Omdöme: Smakar som en 'käftsmäll', det vill säga kaxigt, läckert burdus och ändå, oemotståndligt snygg. Vinkul på hög nivå!
Passar till: alla vinentusiaster som utan problem hittar en plats, tid och tillfälle att njuta av vinet.
Betyg: 5-

Finns i Löddeköping, och i en butik i Stockholm.

• Malleolus 2018 (92470)

Emilio Moro, Ribera del Duero Spanien, 299 kr
Druvor: tempranillo
Fyllig. Rödblå fruktsmak, tät, kompakt, tydligt kärnig, viol, choklad. Koncentrerad eftersmak som upplevs som sluten, inpackad av unga, fruktiga tanniner.
Omdöme: Bjuder inte upp till juldans, vinet är ungt. Men satsar på att vinet blir en läcker elegant knock-out upplevelse, över tid.
Passar till: dekantera, dubbelt är minimum. Viltkött av smakrikare slaget. Att spara/lagra är möjligen det bästa.
Betyg: 4

• Château Montus 2017 (92208)

Alain Brumont, Madiran Frankrike, 259 kr
Druvor: 80% tannat, 20% cabernet sauvignon
Fyllig. Fruktig, välbalanserad stramhet av mörka bär och frukter, touch av viol och kryddörter. Stram, bra syra vars tanniner är påfallande drickvänliga.
Omdöme: En slags Montus 2.0, supertrevlig och festlig. Tipset är att dekantera vinet dagen innan servering. Matcha gärna med vilt.
Betyg: 4

Finns i Ystad, Malung, Umeå, Uppsala, Göteborg och Hägersten.

Finns i flera butiker i Göteborg, i Skellefteå, Luleå, Malung, Kvissleby, Båstad, Malmö, Motala, Oskarshamn, Skara och i några butiker runt Stockholm.

Röda viner att leta efter - tillgängliga i fler butiker

Här är viner som finns i fler butiker, men möjligen inte i alla. Alla är de trevliga julklappstips, för vinentusiaster likväl som för 'alla'. De är även bra exempel för dig som vill lära känna  ’ursprungstypicitet i kombination med genomtänkt, modern vinmakning’. Från vindistrikt som Barolo, Chianti Classico och Rioja.

• Barolo 2017 (90137)

Luigi Oddero, Piemonte Italien, 349 kr
Druvor: nebbiolo
Fyllig. Spänstigt fruktig och kärnig, röda äpplen, smak av moreller, kärnor, mandel, bittra smakpuffar, en dos kaffe, läder och örter.
Omdöme: Trevlig, välgjord och en på pricken Barolo med ’rätta’detaljen med en smak som kombinerar kraft med kärnig, elegant torrhet. Läckert!
Passar till: lagrad hårdost serverad med bröd och olivolja, småplock och paté, antipasti, crostini med bönsalsa eller vad sägs om långkokt fläskgryta. Alternativ gryta med bas av bönor för vegomiddag.
Betyg: 4+

• Chianti Classico Riserva 2017 (94243)

Monteraponi, Chianti Classico Riserva Italien, 399 kr
Druvor: 90% sangiovese, 7% canaiolo och 3% colorino
Fyllig. Kärnig av mogna körsbär, tydliga örttoner, smak av oliver, bitiga tanniner, touch av röda äpplen, läder och fat.
Omdöme: Bra längd, fruktig svalhet, ändå kompakt av tät koncentration och god kraft.
Passar till: Bistecca Fiorentina är måhända ett löjligt självklart val. Vegetariska alternativ plockas i recept med borlottibönor.
Betyg: 4+

• Roda 2017 (95211)

Bodegas Roda, Rioja Spanien, 289 kr
Druvor: 97% tempranillo, 3% graciano
Fyllig. Mörk frukt, kärnig, spänstig, nyanserad med en liten sötbärig underton, läder, kaffe och fat. Utmärkt, nyanserad och komplex.
Omdöme: Läcker, stor potential, mycket välgjord.
Passar till: en fröjd att få ge bort i julklapp. Ska man dricka vinet nu är förslaget nötkött eller mildare vilt, som älgfilé med trumpetsvamp, rostade rotsaker och bönpuré.
Betyg: 5-

Vinet kommer utvecklas än mer över tid. Julklappen i det här fallet kan vara två flaskor, en att prova nu och en flaska för att spara/följa.

• Faustino I Gran Reserva 2010 (2678)

Faustino Martínez, Rioja Spanien, 189 kr
Fyllig. Fruktiga, mörka noter, mogna röda körsbär och lätta inslag av russin, smak av läder, fat, tobak och kryddor. Koncentration och nyansrikedom på ett subtilt sätt. Bra längd, nyanserad och komplex. Ung.
Betyg: 4+
LÄS GÄRNA ARTIKELN från vertikalprovningen och om detta vins fenomenala lagringspotential.

Redan den 1 dec. 2020 lanserades ett av förra årets bästa viner, årgång 2009 av det spanska röda, mogna vinet från Ribera del Duero. Vilken succé. Nu säljs årgång 2015 för 499 kr. Prisökning är hela 150 kr sedan introduktionen, ändock helt okej i min värld. Bra vin kostar.

• Pesquera Millenium Gran Reserva 2015 (2812)

Fernandez Rivera, Ribera del Duero Spanien, 499 kr
Druvor: Tempranillo
Fyllig. Fruktig, yppig och generös av mogna frukter, plommon, körsbär, björnbär, inslag av örter och kryddor, läder, perfekt mogna fikon och russin, violton och kaffe. Komplex.
Omdöme: Komplex, nyanserad och mogen!
Passar till: eleganta, vällagade och festliga rätter.
Betyg: 4+

VINKUL OCH INTRESSANT
Ställ upp Pesquera Millenium Gran Reserva 2015 i provning mot Malleolus 2018 (92470) där den senare står för ett något mer modernt tilltal, i kombination med omisskännlig ursprungskaraktär. Gör dig beredd på en spännande provning!