Vita och röda viner, topp 10 i juni 2012
Druvor: Chardonnay och pinot noir. Smak: Torr, medelfyllig. Nötter, apelsin, nougat, röda äpplen. Lätt smörton, fin fruktsyra.
Passar till: Lax och räkcocktail.
Omdöme: Bättre vin. Sällskapsvänligt bubbel med mervärde.
Betyg: 3Late Harvest Riesling 2010 (98102), Gardo & Morris, Waipara Nya Zeeland, 99 kr, 375 ml. Söt.
Druvor: Riesling.
Smak: Söt, medelfyllig. Aprikos, persika, söt mandel och druvor. Lång eftersmak.
Passar till: Saffranskryddade bakverk, chokladdessert med bär. På egen hand.
Omdöme: Kvalitetsvin. Fantastisk och välbalanserad sötma ger lång smakupplevelse.
Betyg: 4Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2010 (95117), Dr Loosen, Mosel Tyskland, 199 kr. Söt.
Druvor: Riesling.
Smak: Söt/halvtorr, medelfyllig. Gröna äpplen, inslag av grape, aprikos och örter. Lång. Ren.
Passar till: Curryrätter, heta skaldjur, kall inkokt lax, kallrökt lax.
Omdöme: Kvalitetsvin. Mästaren från Mosel är Dr Loosen, som här och gärna i vin med sötma.
Betyg: 4
Kammerner Lamm Grüner Veltliner 2010 (97019 ), Schloss Gobelsburg, Kamptal Österrike, 249 kr
Druvor: Grüner veltiner.
Smak: Torr, medelfyllig. Mogen grape, inslag av aprikos, koncentrerad, balanserad syra. Inslag av fat? Lång eftersmak.
Passar till: Blåmusslor som soppa, fiskgryta med aioli, kycklingrätt med smakrika tillbehör som grönsaker och rotfrukter.
Omdöme: Kvalitetsvin. Skönt kryddig passar både smakrik fisk som klassisk kötträtt. Toppen.
Betyg: 3
Druvor: Barbera.
Passar till: Grillade lammracks, mustig risotto med svamp. Älgfärs.
Omdöme: Bättre vin. Barberavin när som bäst. Mjukare Ca' di Pian än vanligtvis annars.
Betyg: 3Princeps 2005 (91224), Castello delle Regine, Umbrien Italien, 159 kr
Druvor: 60% cabernet sauvignon, 20% sangiovese och 20% merlot.
Smak: Medelfyllig. Mogen frukt, plommon och körsbär, smak av örter, inslag av mandel. Lång eftersmak.
Passar till: Gryta på oxhögrev, oxfilet, älg och lammrätt.
Omdöme: Kvalitetsvin. Toppen. Personlig, uttrycksfull och stilig.
Betyg: 4Siro 2007 (99459 ), Fattoria di Gratena, Toscana Italien, 169 kr
Druvor: Gratena.
Smak: Medelfyllig. Balanserad mörk frukt, kärnig, körsbär och mandelsmak, inslag av örtkryddor. Nyanserad. Lång eftersmak.
Passar till: Vilt som ren och rådjur. Oxfilet i alla former. Mustig, smakrik maträtt.
Omdöme: Kvalitetsvin. Läcker och fräck ögonbrynshöjare. Välgjord.
Betyg: 4
Lästips för den som vill veta mer om druvan"gratena" och producenten.
Barolo Paolo Scavino 2004 (99416), Paolo Scavino, Barolo Italien, 179 kr
Druvor: Nebbiolo
Smak: Medelfyllig. Stram, kärnig och frisk, uttalad syra, generös mörk frukt, kryddor och örter. Inslag av russin, läder och fat. Spänstig eftersmak.
Passar till: Oxfilet med vitlök och gräddig potatisgratäng.
Omdöme: Kvalitetsvin. Komplex! Kärnig, stram Barolo när som bäst. Den som vill kan spara ngt år.
Betyg: 4
Barbaresco Bordini 2008 (99421), La Spinetta, Barbaresco Italien, 187 kr. Liten flaska, 375 ml.
Druvor: Nebbiolo
Smak: Medelfyllig. Stram mörk fruktsmak, insalg av rostat kaffe, örter, mörk frukt.
Passar till: Ripa med gräddsås.
Omdöme: Kvalitetsvin. Utsökt. Kan sparas för mer-smak. Betyg: 4
Viña Ardanza Reserva 2001 (2609), La Rioja Alta, Rioja Spanien, 199 kr
Druvor: Tempranillo.
Smak: Medelfyllig. Röd frukt, smak av örtkryddor, vanilj, russin och fikon. Balanserade fat. Lätt läder-ton. Nyanserad, utvecklad och balanserad.
Passar till: Älgtafelspitz, musiga grytor, oxfilet i många former, lammrätt.
Omdöme: Kvalitetsvin. Härligt utvecklad, mogen Rioja när som bäst, i klassiskt snitt (ej extraherad).
Betyg: 4