Laddar annons
10 Jun, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Grattis Miguel Cruz Liljegren

Miguel Cruz Liljegren Foto Hasse Lundholm

Grattis till examen från Sommelier- och måltidskreatörsprogrammet Grythyttan och till ViniPortugals upptäckarstipendium Miguel! Fredagen den 1 juni 2012 hölls examenshögtidscermoni för avgångstudenterna vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Miguel Cruz Liljegren var en av 80 studenter som tog examen och han var en av åtta som tilldelades stipendium.

Som traditionen bjuder inleddes dagen med champagnefrukost varefter en parad tog vid till Grythyttans kyrka. Totalt deltog cirka 400 gäster i firandet som i år hölls för 22: a året i rad. Festligheterna avslutas med lunch. Sju stipendier delades ut,  ett av dem till två studenter,  varav VinPortugals upptäckarstipendium 2012 gick till Miguel Cruz Liljegren.

Vinbankens fem frågor till Miguel Cruz Liljegren:

Vad handlade din uppsats om?
Vår C-uppsats behandlade ämnet vinjournalistik i Sverige. Infallsvinkeln är hur vinskribenter ser på detaljhandelsmonopolet respektive internethandel av vin. Vi undersökte hur detta påverkar svenska konsumenters totala vinsortiment och i förlängningen svensk vinkultur. Jag och min uppsatskollega Johannes Rydell håller fortfarande på att analysera resultatet, så jag får be om att återkomma om detta.

Har utbildningen infriat dina förväntningar?
Alla gånger, men det gäller att ta stort eget ansvar för studierna. Du får ett forum där du kan utvecklas, gå din egen väg. Men även om alla har egna lägenheter så känns det som ett internat ibland. Det är positivt att utbildningen är i Grythyttan, i en stad finns för många nöjen för en ung studerande människa. I Grythyttan pluggar man eller går en promenad i skogen, men där finns det djur, så därför pluggar man bara... Vill du få en bred förståelse för ämnet Sommellerie och alla delämnen som kan kopplas till detta rekommenderar jag Grythyttan. Har du inte möjlighet eller vilja att lägga ner tre år på detta, finns det flera ”snabbutbildningar” för sommelierer. Dessa är givetvis mer eller mindre ojämförbara med Grythyttan som är en universitetsutbildning och del av Örebro universitet.

Vad ska du göra nu?
Nu vill jag gå vidare direkt, jag har ingen ro i varken kropp eller sinne, så någon paus är utesluten. Jag ska göra allt för att komma in på the Burgundy School of Business, Dijon i september. Skolan är en av de prestigefyllda ”Grande Ècoles”. Konkurrensen är hård, inte minst för att de har den bästa masterutbildningen i vinhandel man kan få. Mitt egna företag Sommelier 2.0 blev nyligen godkänd som vinimportör i Sverige, så om jag kommer i kontakt med rätt människor kan kanske en del intressanta samarbeten kan uppstå.

Vad ska du upptäcka i Portugal?
Det vet jag inte, schemat för besöket är okänt för mig. Kanske får jag fot-trampa skörden 2012 i Dourodalen, det tror jag skulle vara effektfullt. Portvin håller jag högt på önskelistan. Speciellt källarsval Tawny eller Colheita som är över 20 år gammal. Ett annat distrikt som skulle vara spännande att besöka är Sétubalhalvön där Moscatel de Setúbal produceras. De som känner mig vet att jag är fullkomligt galen i detta starkvin. Men de viner som imponerar mest är moderna vita viner. Portugal har förutsättningar och ambitioner att göra enastående vita viner, dessutom i en mängd olika stilar.

Hur ser svenskarnas vinintresse ut om 10 år?
Kunderna kommer att bli ännu mer polariserade prismässigt. De som köper vin för det är gott och intressant kommer att gå upp några tior i inköpspris, medans de som köper vin för att njuta av alkoholintaget kommer att få tag på ännu billigare viner än idag. Tendenserna märks redan av i Danmark där mellansegmentet blivit mycket mindre. Slutligen har jag en förhoppning att det övervägande kommer att ”klucka” ner vin i våra glas och inte övervägande rinna i en stark stråle som idag. Kvalitetsviner ”kluckar”, det finns inga undantag. Räkna ut vad producenten får per liter vin för en genomsnittsbox så blir det solklart.