Laddar annons
7 Jun, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vertikal cabernet sauvignonprovning med Razvan Macici på Nederburg

Razvan Macici är vinkällarmästare, cellar master, hos producenten Nederburg i Paarl sedan 2001. Ett arbete som han tog över efter den i Sydafrika kultförklarade vinmakaren Günter Brözel som gick i pension. Tillsammans med Razvan Macici och importören Bibendum provades cabernet sauvignonbaserade Nederburg Auction från1971 till 2004. De äldre vinerna var Brözel ansvarig för. Provningen var mycket intressant och som alltid vid tillfällen som detta är det en fröjd att följa smakutvecklingen i vinerna genom åren. Årgångsvariation blir aldrig lika tydlig som i en vertikal vilket är spännande att prova. Att vinerna över förväntan hållit sig i detta goda skick fick många av oss att höja på ögonbrynen, mer än vid ett tillfälle.

 

 

Nederburg är ett traditionsrikt företag, grundat redan 1791. Idag skördar de cirka 20 tusen ton druvor per år och gör ett 60-tal viner, för olika marknader. Alla vilka Razvan Macici ansvarar för.

Vill du se och höra Razvan Macici avslöja sin favoritdruva (oväntat svar kan jag lova), berätta om sitt jobb på Nederburg och om vin i Sydafrika på YouTube, klicka "http://www.youtube.com/watch?v=XKDd2a766fE"

Många menar att Brözel introducerade de söta botrytiserade vinerna i Sydafrika. Brözel var född i Österrike så vurmen för de söta, vita vinerna var inte långsökt. Och Razvan Macici, bördig från Bulgarien och vars föräldrar producerade söta viner, har utan tvekan kunnat axla ansvaret efter sin tidigare chef med bravur. Oavsett om som sött eller torrt bordsvin har Nederburgs viner gott renommé i hela världen och i Sverige återfinns söta Wine Masters Reserve Noble Late Harvest (2741), 79 kronor oftast på de flesta topplistor över årets söta vin.

Nederburg Auction Cabernet Sauvignon Superior 1971, Paarl
Förmodligen finns fler sorter i denna årgång, men det har inte gått att styrka vad och i vilken omfattning. Vinet har legat på stora liggare.
Smaken är mogen, bärig av friska körsbär, med inslag choklad, viol och läder. Strukturen är "fin" och balanserad. Trevlig, mogen.

Nederburg Auction Cabernet Sauvignon Superior 1972, Paarl
Inte heller denna årgång lär vara 100 cab. Elegant och smakrik, tydlig syra av körsbär, mogna inslag av russin. Lång eftersmak med inslag av choklad. Finstämd och mogen.

Nederburg Auction Cabernet Sauvignon Superior 1973, Paarl
Förmodligen är inte heller denna årgång 100 cab. Aromatisk och kryddig. Nyanserad frukt, inslag av choklad, viol och kryddor. Komplex. Lång eftersmak med balans och koncentration i topp.

Nederburg Auction Cabernet Sauvignon Superior 1974, Paarl
Årgång 21974 var en mycket sval årgång, påminner om 2012, och den rankas som en av de bästa årgångarna någonsin. Vinet  har legat på stora fat (liggare), jäst i cementtank. Idag säljs en flaska på auktion för cirka 500 Euro.
Doften är stor, kryddig,ren och komplex. Smaken är fyllig med inslag av ceder, tobak, söta bär som vinbär, tydligt kryddig och mogen. Toppvin och full-poängare!

Nederburg Auction Cabernet Sauvignon Superior 1975, Paarl
mogna vinbär och körsbär, söta fat, inslag av läder och örter. Tight i avslutningen med tydlig mineralton som påminner av järn.

Nederburg Auction Cabernet Sauvignon Superior 1976, Paarl
Finstämt vin med frisk ren fruktsmak och inslag av läder, örter, tobak och viol. Bra längd.

Nederburg Auction Cabernet Sauvignon Superior 1977, Paarl
Svårt år, rankas som "dåligt". Mycket regn och fukt varför "noble late harvestvinerna" lyckades väl.
Smak av söta bär samtidigt har smaken en syrlig stramhet med lätt bitterhet som påminner om mandel. Tunn eftersmak.

Nederburg Auction Cabernet Sauvignon Superior 1978, Paarl
Mörka bär, katrinplommon, inslag av kryddor, örter och en touch läder.  Vinet är svagt i mitten.

Nederburg Auction Cabernet Sauvignon Superior 1979, Paarl
Krämig textur. Smak av röda bär, grönt te, med en anstrykning av rök.

Nederburg Auction Cabernet Sauvignon Superior 1980, Paarl
Smaken är mjuk av choklad och mörka bär. Liten eukalyptuston. Svagt mittparti.

Nederburg Privat Bin R 163 Cabernet Sauvignon 2004
Frukten kommer från Darling och från s k "cool climate",  svala lägen. Detta vin håller den högsta alkoholhalten, 14,5 procent. Tidigare årgångar låg runt 12.
Animalisk, bärig stor och komplex doft. Fyllig. Mörk frukt, inslag av vinbär, fat, choklad, kryddor och viol. Komplext, balanserat vin med lång eftersmak.

Läsa mer om Nederburg.
Läs mer hos importören, Bibendum.