Laddar annons
8 Mar, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mathieu Deiss om betydelsen av äkthet och ursprung i Alsace

Att falla hals över huvud för Alsace är inte svårt. Vinerna är för många winegeeks, oemotståndliga som fantastiska till mat med ett oftast, starkt personligt uttryck. Domaine Marcel Deiss är en av områdets producenter, och kanske den som har den största ambitionen att göra vin som man gjorde förr - med full respekt till jorden.

– Våra viner ska vara äkta i bemärkelse spårbara till sitt ursprung, säger Mathieu Deiss, barnbarnsbarn till grundaren av egendomen Domaine Marcel Deiss.

Att tillverka vin som man gjorde förr kan tyckas låta både mossigt och bakåtsträvande. Kanske till och med lite nonchalant inför alla de fakta som styrker att teknisk kunskap kan bidra med positiva mervärden för ett vins smak. Men att tillverka vin är ett komplext arbete och det ena utesluter knappast det andra.

Det viktiga för mig som gillar "vin" blir därför att förstå producentens filosofi och arbetssätt. Så även om man jag snuddat vid tanken att vin från familjen Deiss är som en snabb anblick av region Alsace, en modell i naturlig storlek av en Märklinjärnväg från mitten av 1900-talet, måste jag (återigen) erkänna mig ha fel.

 

Jean-Michel Deiss och Mathieu Deiss, far och son

 

Denna kalla den  schablon av dåtid höljd i romantiskt leksaksskimmer är mycket långt ifrån den sanning som döljer sig bakom familjens Deiss vin-ambition. Och jag får många tänkvärda svar på de frågor jag ställer till 30-åriga Matheiu Deiss.

 

Intervju med Matheiu Deiss, lördagen 12 april 2014

__________________________________________________________________________________

Vilken är din uppgift i företaget?
Jag försöker följa min far, Jean-Michel Deiss, i hans arbete. Men vi beslutade oss redan för några år sedan att dela upp arbetsuppgifterna för att ge oss själva mer frihet inom ett eget område. Sedan 2007 ansvarar jag för arbetet i källaren, för vinifikationen, medan min far är ute i vingården. Vi ser därmed olika saker i vinerna för det är utan tvekan stor skillnad om man arbetar ”ute” eller ”inne”.

Är din generation den första som kan stoltsera med en teknisk och teoretisk vinutbildning till den praktiska erfarenheten?
Jag har en femårig vinutbildning och de flesta i min generation har liknande. Generellt är kunskapsnivån högre idag vilket är om inte ett krav så i alla fall mycket viktigt. Vi kan inte som våra föräldrar på 1960-70 och till del under 80-talet sälja vin av bara farten. Konkurrensen från världens vinländer är tuff, vi måste vara pålästa, på allt.

Hur ser du på ditt arbete, är det stor eller ingen skillnad till tidigare generationers arbetssätt?
Idén om vad kvalitet är och står för i vinvärlden är stor idag. Det finns så många bra, riktigt billiga viner numer vilket inte var självklart när min far var ung. Som jag ser det måste mitt jobb därför inte bara handla om att göra bra, så kallade kvalitetsviner. Jag måste också lägga till en personlighet till vinerna som gör att de sticker ut från andra och att man kan spåra deras smak till Alsace, som bäst till specifika ursprungslägen.

Hur tänker Alsaceproducenterna om sina viner, i världen?
Volymer ökar på bred front och som jag ser det kopplar yngre personer lyckligtvis samman kvalitet till ett vins personliga uttryck. Söker man ett vin med tydliga drag av granit väljer man således en Schlossberg.

Hur ser Alsaceproducenterna på framtiden?
Vi måste tänka terroir, i bemärkelsen att lyfta ett vins ursprungskaraktär. Personlighet är avgörande när vi ska konkurrera med alla andra bra viner som produceras, över hela världen. Om vi fokuserar på ursprung kan vi visa att smak är en direkt följd av vinstockens växtplats. Men i Alsace är det bara de unga som anser att ursprung är viktigt, den äldre generationen har inte samma uppfattning.

Här finns mycket att säga men sammanfattningsvis borde vi fokusera på ursprung, lyfta fram det lokala, vår historia och vår kultur. Det som gör Alsace unikt. Den andra viktiga frågan är att vi måste värna vårt land, sköta om jorden för att bedriva långsiktigt jordbruk. Det gör vi redan nu med att plantera in fler träd och i den mån det är möjligt bedriva växelbrukt. De unga måste involveras i arbetet för det handlar om att skapa balans och att diversifiera för en stabil framtid.

Finns det fortfarande en plats för Edelszwickern?
För 100 år sedan fanns namnet Zwicker, en basblend av många sorter, vilket förr var detsamma som ett mycket enkelt vin. Senare, när producenterna började intressera sig för de olika sorterna kallades typen, Edelzwicker och kvaliteten var också lite bättre. Under de senaste 30-åren har vinerna återigen halkat ner och klassas nu generellt som vina av enklare snitt. Edelszwicker har fått en dålig klang. Jag tror att namnet försvinner men hoppas vinerna finns kvar, förmodligen under den mer generiska Alsace-titeln. Vi behöver ett introduktionsvin som visar vad Alsacevinets identitet är, ett vin som alla producenter kan göra och där konsumenten direkt ska säga, - det här är ett vin från Alsace

Du ska ha sagt att vinkonsumenter borde känna till hur sött ett vin är. Kan du förklara vad du menar med det?
När konsumenter får tydligare ursprungsangivelser ska det bli enklare att förstå om ett vin är torrt eller halvtorrt. En riesling från Schlossberg är torr. Ambitionen är alltså att, Schlossberg med sin unika karaktär och när man vet att vinet är torrt, är den enda information konsumenten bör känna till.

Eget favoritvin?
Ojoj, svårt då jag vill nämna fler men om jag ska välja ett måste det bli Altenberg. Vingården ligger framför vineriet, jag känner platsen mycket väl och vinerna kan åldras.

Favorit om du inte får välja eget vin?
Domaine de Trevallon utan tvekan. Ett vin som jag i unga år provade, 1986, och som i det ögonblicket på allvar gjorde mig intresserad av att följa min fars arbete.

Vilken är din uppfattning om den svenska marknaden och svenska konsumenter?
Jag har inte varit i Sverige så många gånger men det lilla jag känner till är att ni är mycket, mycket skickliga att kombinera mat och vin.

Vad får man inte missa när man är i Alsace?
Ett besök i Colmar är trevligt och en promenad genom vingårdarna ett måste för att uppleva naturen och vår kultur. Museet Unterlinden, som visar historien om Alsace, vill jag också rekommendera.