Laddar annons
20 Mar, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 12 | Syrah eller shiraz

Här är vintipsen som passar för tjo och tjim med stil, och till mat. Meningen denna vecka är att föreslå vinerna som kan anpassa sig till gästerna, tillfället och till maten. De är okomplicerade men har stil och personlighet.

Den som kan räkna med oväntade besök borde alltid ha några allroundvinare i garderoben men de kan vara svåra att hitta. Att fånga upp en smakstil som passar 'alla' är inte lätt.. Att rekommendera vinval som inte gjort knut på sig själva för att passa alla är också en utmaning men det är inte omöjligt.

 

Veckans #vinköplista vecka 12 – 2015

Vitt vin
upp till 90 kr

Rawson's Retreat Semillon Chardonnay 2013 (6941), South Eastern Australia, 79 kr
Smaken är torr, lätt/medelfyllig, stramt syrlig av gul och grön frukt, äpplen och en avslutande, lätt örtig och exotisk fruktsmak med ett uns sötma.
Här är ett riktigt bra husvin som passar till vita fiskrätter, till getostar men också klassiker som Raclette eller Ostfondue alternativt kyckling med lime, pasta eller gratinerade grönsaker.
Betyg: 3+

upp till 170 kr

Josef Chromy Riesling 2013 (6462), Josef Chromy Wines, Tasmanien Australien, 121 kr
Torr, lätt/medelfyllig smak av gröna äpplen,lime, örter och melon. Fin längd.
Grillad lax med citronsaffransås, är ett alternativ.
Betyg: 4

 

Rött vin
upp till 90 kr +

Mulderbosch Syrah 2013 (70424), Mulderbosch Vineyards, Western Cape Sydafrika, 99 krav viol.
Doften är tät av björnbär och mörk frukt. Smaken medelfyllig, solmogna björnbär, mogna plommon, lätt kryddig och med små noter av viol. Generös kryddig, bärsötma i eftersmaken. Detta vin passar förmodligen 'allt' till vegetarisk lasagne, till fiskrätt med svamp till kyckling med rostad paprika eller till lamm alt fläskrätt med vitlök och grekisk sallad.
Betyg: 4

upp till 170 kr

Stellenzicht Golden Triangle Shiraz 2011 (22095),Stellenzicht, Stellenbosch Sydafrika, 109 kr
Riktigt fylligt vin av mörk frukt, inslag av mogna bär, smak av plommon, vanilj, fat och kakkao. Lättrökiga inslag och bra eftersmak som har inslag av rostade fat. Passar utmärkt till glacerade lammracks, eller revbenspjäll. Jag blir aldrig trött på denna producent som enligt mig gör 'snygga' viner, till bra priser.
Betyg: 4

Apropå om producenten väljer att namnge vinet efter druvan syrah eller shiraz som ska vara 'samma'. Det finns ingen regel för 'hur' man ska göra, valet är fritt. Någon kan välja den franska stavningen av syrah med shiraz förknippas med ursprung i nya världen.

Vinbankens #vinköplista är för dig som saknar vinförslag eller inspiration till helgens middag. Här hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa vinrekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.