Laddar annons
17 Mar, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Fira Saint Patrick's Day

Att befinna sig på Irland en dag som idag, när det är Saint Patrick's Day är perfekt för alla som vill delta i firandet av landets nationaldag. Saint Patrick införde Kristendomen till Irland och enligt historien använde han  växten klöver för att förklara treenigheten.

Av tradition klär många sig i grönt denna dag och om inte, har man lov att nypa en person som varken bär en accessoar eller ett klädesplagg i grönt. Shamrocs som irländarna själva kallar den är inte ett rockband utan en liten kvist klöver som ska fästas på exempelvis jackan.

Musik, mat och dryck förknippas med fest i hela världen och det är inte konstigt att irländska drycker som whisky eller ett öl som Guiness tar chansen att 'fira till det'. Och något av det godaste som finns är ostron och ett glas Guiness, prova får ni se. Eller prova med en irländsk drink för tillfället, som i receptet nedan, alternativt ett glas champagne - bara så!

Champagnedrink- eller bål för många

50 ml Tullamore DEW (ecempelvis)
20 ml citronjuice
10 ml sockerlag
10 ml sherry: Nóe Pedro Ximenez  (söt sherry)
2 stänk Angostura bitter
50 ml champagne:

Vill du ha bålstorlek på drinken ändrar du måtten till cl istället. För dem som inte väljer dryck utan går för middag kan kvällens nationaldagstouch bli en salladsvinägrette med irländskt stuk:

Vinägretten

50 ml Tullamore DEW
20 ml aprikossockerlag
20 ml citronjuice
4 stänk Peychaud’s Bitters
1/2 barsked virgin olivolja
1 krm salt
1/2 finhackad schalottenlök

Läs gärna mer om Guiness på puben i Notting Hill i Daniel Retz artikel.