6 Mar, 2015

Vinköplistan # 10 | Bordeauxvin i glaset

Bordeaux, vitt och rött vin i glaset är det som gäller för helgen. För de vita vinerna är den huvud-druvan sauvignon blanc vilken här ger vinerna en smak som har mer än frisk krisp och fläderblom i glaset.

Min förhoppningen är att väcka inspiration inför kommande Påskmiddag och till laxrecepten som ska lagas grillat, halstrad eller gratinerad med smak av koriander, ingefära, dill, en gnutta ruccola, lime och citron eller getost.

Det var inte helt enkelt att plocka fram ett rött vin från distriktet, i helflaska och i prisklass under 90 kronor. Anledningen är att det inte finns. Således är veckans röda upp till 90 kr inte Bordeaux.

 

Vinbankens #vinköplista är för dig som saknar vinförslag eller inspiration till helgens middag. Här hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa vinrekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

 

Veckans #vinköplista vecka 10 – 2015

 

Vitt vin
upp till 90 kr (denna vecka några kronor över)

Château Bonnet 2013 (4151), André Lurton, Entre-Deux-Mers Frankrike, 94 kr
Smaken är torr, frisk och medelfyllig av frukt som mogna päron, krusbär och fläder. Örtig avslutning ger smaken extra knorr. Lufta gärna innan servering.
Betyg: 3
Till detta vin ska maten, med fördel, vara lättare och örtigare i smaken samt syrligare. Smakar vinet 'surt', sprinkla citron eller lime över rätten, alternativt ös på med en dressing eller liknande.

upp till 170 kr

Château Coucheroy 2011 (4136), André Lurton, Pessac-Léognan Bordeaux Frankrike, 124 kr
Här har vinet ett smaktillägg som kommer av fat. Mineraltonen är också mer uttalad vilket flyttar upp vinet på en mer 'intressant' nivå. Nyanserna är fler helt enkelt.
Smaken är torr, medelfyllig av melon, mogna krusbär och mogen citrus. Inslag av fat, tydlig mineralton och en rund, mjuka och lätt honungston rundar av.
Betyg: 4
Servera till lax, vita fiskrätter och hummer som gratinerats eller grillats. Passar även utmärkt till kyckling eller fläskkrätt om ni plockar upp koriander, lime eller smaken av getost.

Rött vin
upp till 90 kr

Réserve de la Condamine 2013 (12804), Mont Tauch, Fitou Frankrike, 69 kr
Inte i närheten av röd bordeaux men får idag vara stand-in för mustigt, rött vin med lite drag i smaken och sköna tanniner.
Serveras med fördel till fläskstek eller lammrätter med osande viltökspotatis.

upp till 170 kr

Château Haut-Canteloup 2012 (3994), Bordeaux, Premières Côtes de Blaye, 109 kr
Toppval för billig peng, med bra ursprungskaraktär som smak av vinbär, fat och cederträ och en rund avslutning.
Betyg: 4

 

Veckans, extra starka och kul dryckesnyhet i mars är:

Maraschino Mondo (655), Vieux Moulin, Italien, 180 kr för 500 ml
Vattenklar 30% sprit som smakar nyanserat av mandel och körsbär. Läcker!
Maraschino ska användas som drinkingrediens enligt bartenders. Men jag funderar på om den inte lika gärna passar som söt och stark avslutning tillsammans med kaffet, eller i kaffet och framförallt som smakförhöjare i mörk chokladtryffeln eller varför inte i bakverken, för en vuxen smak med extra allt.