Laddar annons
29 Nov, 2011

Miguel Cruz Liljegren vinner Robert Mondavi Diploma

Den 25 november gick första upplagan av den prestigefyllda tävlingen för sommelierstudenter Robert Mondavi Diploma av stapeln på Clarion Sign i Stockholm. Studenter från Sveriges mest framträdande sommelierskolor; Grythyttan, Restaurangakademien, Vinkällan i Stockholm, Båstad Academy och Umeå Universitet ställdes mot varandra i både ett skriftligt och praktiskt prov, framtaget av den välkände vinprofilen och Kalifornien specialisten Michel Jamais.På bild:
Annette Ivarsson, Miguel Cruz Liljegren och Carolin Uggla.

Totalt var det nio studenter som tävlade om ära, diplom och en flera dagar lång utbildning på Robert Mondavi Winery och dess historiska vingård To Kalon Vineyard i Oakville, Kalifornien.

Syftet med tävlingen var att eleverna skulle gå in i djupet med studierna av Kalifornien och dess vinregioner i allmänhet och fördjupa sig i Robert Mondavis liv och gärningar i synnerhet, denne visionär och ikon inom amerikansk vinnäring som satte Kalifornien som vinregion på kartan för all tid.

- Jag hade trott att det skulle vara mycket svårare frågor, så jag hade pluggat mycket mer än vad som frågades om, berättade en glad Miguel Cruz Liljegren direkt efter tävlingen.

Nu kan Miguel se fram emot  en resa till Napa Valley med utbildning inom vinodling och vinframställning vid To Kalon Education Program.
- Det är ett fantastiskt pris, tänk att jag ska få åka till Kalifornien och på riktigt få se allt det som jag nu har läst så mycket om, säger den lyckliga vinnaren.

Tävlingen omfattade två teoretiska prov samt två blindprovningar av sammanlagt fem viner. Studenterna var väl förberedda och nivån var hög. När dagen var slut stod Miguel Cruz Liljegren från Grythyttan som vinnare efter en mycket spännande och jämn final där han mötte Annette Ivarsson och Carolin Uggla från Båstad Academy.

- Man kunde ta på spänningen under finalen, jag är mycket stolt och lite rörd över sommelier studenternas engagemang i tävlingen och de kunskaper kring Robert Mondavi och Kalifornisk vinnäring de förvärvat inför detta tillfälle. Ett utmärkt sätt att skapa ambassadörer för Robert Mondavi, jag känner att tradition har skapats, säger Isa Gustafsson, Senior Brand Manager för Robert Mondavi hos Bibendum.

Vinnaren, Miguel Cruz Liljegren, kommer att få deltaga i To Kalon Educational Program under våren 2012 och det finns goda anledningar att återkomma om hans resa dit.