Laddar annons
Nu lanseras öl bryggd på räddade jordgubbar
15 Jul, 2024
Uppdaterad: 
15 Jul, 2024

Nu lanseras öl bryggd på räddade jordgubbar

Nya Carnegiebryggeriet släpper ihop med bolaget Rscued en somrig ölnyhet som är gjord på räddade jordgubbar och limeskal. I augusti kommer ölen Halo Sour Strawberry & Lime x Rscued nå det tillfälliga lokala sortimentet på Systembolaget. 

Rscued har sedan 2015 arbetat aktivt med att minska matsvinnet och att omvandla överblivna frukter och bär till bland annat juicer, lemonader och shots. Ihop med Nya Carnegiebryggeriet har de nu tagit hand om många svenskars favoritfrukt, jordgubben, och skapat en unik sommaröl. 

– Jordgubbar är en av de råvaror som periodvis slängs mest. Det räcker med att en gubbe är dålig för att en hel ask ska slängas. Därför känns det extra kul att tillsammans med Nya Carnegiebryggeriet kunna ta hand om just jordgubbar och brygga en fantastisk bärs, säger Truls Christenson, co-founder Rscued, i ett pressmeddelande. 

"Lyckats rädda 1,5 ton jordgubbar"

De överblivna jordgubbarna kommer från flera svenska matvarubutiker. Ölen, som även är smaksatt med räddade limeskal, har en alkoholhalt på 4,5 procent. I början av juli lanserades ölen på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm och även på ett antal utvalda restauranger. Från och med 5 augusti kommer det även nå det tillfälliga och lokala sortimentet på Systembolaget. 

– Vi är väldigt stolta över att samarbeta med Rscued. Tillsammans har vi lyckats rädda 1,5 ton jordgubbar och samtidigt kunnat brygga ett fantastiskt öl. Detta är ett viktigt steg framåt och ett bevis på möjligheterna att jobba tillsammans för att få fram produkter som både gör och smakar gott, säger Joakim Losin, tf vd på Nya Carnegiebryggeriet, i ett pressmeddelande. 

Nya projekt med räddade råvaror på gång

Enligt samma pressmeddelande så planerar Rscued redan framtida projekt ihop med Carlsberg, som äger Nya Carnegiebryggeriet. Och även framöver så är det räddade råvaror som kommer vara i fokus.

– Vi gillar att göra hållbara innovationer tillsammans med andra. För några år sedan lanserade vi till exempel PU:REST, världens första öl bryggd på renat avloppsvatten, i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet. I starka partnerskap kan vi arbeta cirkulärt och hitta nya sätt att hantera råvaror så att vi blir mer hållbara tillsammans, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef Carlsberg Sverige.

I dessa restauranger kan du hitta den unika sommarnyheten

Nya Carnegiebryggeriet, Stockholm
Clarion Hotel Stockholm
TAK, Stockholm
Lykke Nytorget, Stockholm
Clarion The Pier, Göteborg
Clarion Hotel Post, Göteborg
OGBG, Göteborg
Heurlins, Göteborg (från augusti)