Laddar annons
Joe Swick ger en ärlig bild av amerikanska naturviner
5 Jul, 2024

Joe Swick ger en ärlig bild av amerikanska naturviner

Naturvin eller klassiskt vin? Det finns få kategorier delar konsumenterna lika mycket som kategorin naturvin. Antingen älskar man det eller så hatar man det. Men enligt den amerikanska vinmakaren Joe Swick så är det inte svart eller vitt, utan hans filosofi utgår från kvalité. 

Efter över ett decennium utomlands, där skördar Portugal, Australien, Nya Zeeland och Frankrike avverkats, så ville Joe Swick åka hem till Oregon på den amerikanska västkusten och göra sin egen grej. Han ville skapa vin på sitt eget sätt, under sitt eget namn, och göra det exakt så som han själv älskar det. Han vill skapa naturvin som får ett fäste hos vinälskarna. 

– Jag kan störa mig på att man ser det som två helt olika kategorier. På den ena sidan har man vin och på den andra sidan har man naturvin. Enligt mig så är allt vin, det enda som skiljer de åt är sättet man gör vinerna på, berättar Joe Swick i samband med ett besök i ett soligt Stockholm.

Joe Swick
Foto: Sarah Ruth Belkhokh

"För mig handlar inte naturvin om att det ska smaka funky"

I Oregon, som på senare år gjort sig kända som ett av de vinområden i USA som kan levererar allra mest vin för pengarna, så har Joe Swick satt upp sin bas för sin verksamhet. Det är regionen där han är född och uppvuxen, och det är regionen som främst får synas i hans viner. Hans vin ”The Flood” har lanserats på det tillfälliga sortimentet tidigare i år, och då sålde det slut fort. Även om produktionen av alla hans viner inte är så stor så har Joe Swick ändå som ambition att få allt fler att upptäcka riktigt bra naturviner. 

– För mig handlar inte naturvin om att det ska smaka ”funky” eller konstigt. Många som i dag älskar naturvin brukar kritisera några av mina viner för att de smakar ”för klassiskt”, men för mig handlar det om att skapa ett så bra vin som möjligt. Jag är inte ute efter att få till en konstig doft eller smak.

– Just den där karaktären som många naturviner får, det har nog förstört ryktet för många andra naturviner. Om man en gång druckit ett konstigt naturvin så kommer man i princip aldrig igen dricka naturvin. Men det jag vill göra är att visa hur man kan göra vin på ett så rått och naket sätt som möjligt, samtidigt som man behåller frukten, syran och karaktären i vinet, fortsätter Joe Swick. 

Joe Swick
Foto: Sarah Ruth Belkhokh

Trenden naturvin har svept in över Sverige det senaste decenniet, och framförallt i huvudstaden Stockholm har vi sett hur den ena naturvinsbaren efter den andra ploppat upp. Enligt Joe Swick, som reser runt i världen och visar upp sina viner för diverse restauranger runtom i världen, så menar han att alla länder är i olika faser i sin cykel kring naturviner. 

"Man har en bild av att allt är ekat och kraftigt"

– Jag kommer ihåg när jag bodde i New York och de första naturvinerna började dyka upp där. Nu är den staden en av de ledande när det kommer till naturviner. Jag skulle säga att alla hippa städer är de som ligger längst fram, men man märker att det händer mer och mer i andra delar av världen också.

När det kommer till naturviner här i Europa så är känslan att vi allt som oftast väljer europeiska ursprung, varför tror du att vi inte upptäckt USA som ursprung än när det kommer till just naturviner?

– Det är svårt att säga. Jag tror att det delvis kan bero på att man har en helt annan bild av amerikanska viner än vad jag försöker förmedla. Man har en bild av att USA är Napa Valley, och att allt är ekat och kraftigt. Men för mig är USA och Oregon mycket mer än så. För mig handlar det som sagt om att skapa ett fräscht vin med ren frukt och bra syra. Jag använder mig knappt av ek.

Joe Swick
Foto: Sarah Ruth Belkhokh

I dag finns Joe Swicks viner tillgängliga på flera restauranger i Sverige, och det är för övrigt det enda sättet att få tag på dem då Sverige är det enda landet i Europa som har hans viner för tillfället. 

– Intresset ökar hela tiden. Jag producerar runt 60 000 flaskor vilket inte är så mycket, men det känns verkligen som att allt fler vill upptäcka den här typen av naturviner som jag skapar, avslutar Joe Swick. 

Druvorna som Joe Swick bland annat använder

  • Pinot Noir
  • Cabernet Sauvignon (från Washington State)
  • Chardonnay
  • Marsanne
  • Viognier