Saxo Bio är en belgisk, ekologisk öl. Den andra jäsningen sker i flaska, i ett utrymme som är förvärmt med hjälp av en vedeldad ugn. Alkoholjäsningen tar två veckor, därefter lagras ölet i tre veckor varpå ölet buteljeras, skickas in i det varma rummet där den andra och sista jäsningen avslutas.
Tillvägagånsättet är unikt. Brasserie Caracole ligger i närheten av staden Dinant. Bryggeriet har anor från 1766 och hette då Brasserie Moussoux, 1941 ändrades namnet till Brasserie Lamotte. Sedan 1992 heter bryggeriet och puben Brasserie Caracole. All öl är hantverksmässigt framställd, den tappas och etiketteras manuellt. Idag gör de fem olika sorters öl.
Caracole (8%)
Saxo (8%)
Nostradamus (9.5%)
Troublette (5%)
Troublette bio (5%), ekologisk.
1628 Saxo Bio, Belgien, 26:90 kr för 330 ml.
Frisk, humelsbesk doft. Torr, fruktig smak med stor frikshet och en lagomdos beska. Trevlig.
Betyg: 4
Länk till bryggeriet
11533 Fuller´s Vintage Ale 2009, Storbrittanien, 59 kr för 500 ml.
Orangebrun färg. Doften är liten, sluten. Rejält torr, fruktig smak med besk drag. Härlig längd. Smakrik.
Betyg: 4+
11523 Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, Tyskland, 27:90 kr för 500 ml.
Orangebrun. Doftar som en majbrasa! Kul stil, tydligt rökig, inslag av örter och mörkt bröd.
Betyg: 4