Laddar annons
26 Jun, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nya tysta vinkylar till Sverige.


Det kom ett pressmeddelande om en ny vinkyl på marknaden. Och en vinkyl kan man inte leva utan om man är vinintresserad varför informationen bara måste delas med er. Läs mer här;
Allt fler inser att viners smak är helt beroende av att de serveras vid rätt temperatur. Det har gjort att en vinkyl står på allt fler önskelistor när man ritar nytt kök. En helt ny aktör på marknaden är Caverna från Italian Brands. Uppkallad efter det italienska ordet för grotta. – Att kyla viner är ju inget nytt, säger Peter Sjöberg på Italian Brands.

– Tvärtom har ju många vingårdar anlagts för att de legat nära grottor som lämpat sig för lagring. Och hela idén med vinkällare är ju ett resultat av detta. Men ett koncept som är svårt att hantera i en vanlig bostad…

Caverna presenterar ett sortiment på sju olika kylar. Från 30 cm breda 18 flaskors skåp för inbyggnad till fristående med plats för 168 buteljer. Alla har dynamisk kyla som ger jämn temperatur i hela skåpet. Dessutom är kompressorn upphängd med vibrationsfri chassidämpning för att låta vinet lagras så vibrationsfritt som möjligt. Belysningen sköts av upp till sju energisnåla LED-lampor som inte avger någon värme. Alla flaskor ligger på kullagrade hyllor av massivt trä.

– Men det vi verkligen har satsat på är att göra våra kylar så tysta som möjligt.

Inte bara lagring
Även om lagring vid rätt temperatur är viktig så är det minst lika viktigt att ett vin dricks vid rätt temperatur. De vinkällare man hade tidigare var ofta lite i kallaste laget och därför togs röda viner upp ett tag i förväg för att få rumstemperatur.

Men rumstemperatur då och rumstemperatur nu är två helt olika saker. I ett varmt kök kan det ofta vara 21-24 grader varmt när man lagar mat. Allt medan den rumstemperatur som angavs ”när det begav sig” snarare låg mellan 15 och 18 grader.

– Man brukar säga att det är bättre att servera vin en aning för kallt, än lite för varmt. Ett aningen kallt vin värms lätt när man håller glaset i sin hand.

Flera av Cavernas kylar finns också med dubbla temperaturzoner.

– Det kan handla om att ha rött och vitt vin i olika zoner, säger Peter Sjöberg. Eller varför inte ha en zon för sommarens Ale? Det behöver ju inte bara vara vin i en vinkyl…

Cavernas vinkylar kostar från ca 9.500:-

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
Peter Sjöberg, Italian Brands – Tel: 08-544 435 35
[email protected]
www.caverna.se