Laddar annons
27 Jun, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Riedel - de ädla dryckernas glas


Inte utan mina Riedel skulle jag kunna säga...i det fall jag hade glasen. Förvisso vet jag att glasbruk som Rejmyre säger sig vara vassare, mer briljant men ingen kan slå Riedel på fingrarna vad det gäller att driva produktutveckling för att hitta varje drycks optimal glas. I mitten av juni gästade Maximilian J. Riedel Stockholm. Han berättade och visade oss på skillnaden i doft men framförallt smakupplevese hos några av världens mest omtyckta destillat. Cognac och maltwhisky. Lagrad tequila har motsatt renomme, bit, slicka, svep gäller nog fortfarande för många. Glöm det, det du tidigare tänkte om "glas" och släng cognacskupan var ett av budskapen.

Maximilian J. Riedel kom till Stockholm i veckan som var för att hålla glasprovningar. Under förmiddagen provade journalister och sommelierer destillat i olika glas. Senare på eftermiddagen hölls en vin- och glasprovning för inbjudna.

Lagrad tequila, cognac med en snittålder om 25 år och en högkvalitativ singel malt whisky provades i sina av Riedel framtagna glas, sinsemellan i varandras glas samt i ett plastglas, modell dricksglas.

Skillnaden i doft och smak var monumental. Undertecknad som har en tendens att närma mig "nyheten" med återhållen skepsis fick verkligen en tankeställare. Kapitulera!
Alla dryckerna testades sedan i en ordinär cognacskupa. Och hur trevlig den än är att hålla i, svänga runt med eller, gud förbjude - om ni börjar värma glaset över en låga, så är kupan inget annat än: katastrof.
I samtliga fall både doftade och smakade de starka dropparna både eldigt, skarpt och stickigt. Cognacen var sorgligt nog den med ”värst” resultat i det sedan Hedenhös vedertagna glaset, kupan. Automatiskt ryggade jag tillbaka när jag närmade mig glaskanten. Den hårda, stickiga alkoholnäsan gjorde att jag reagerade per automatik. Fly!

Så tyvärr, tyvärr. Kontentan är,
- det finns inget annat ni kan göra än att helt enkelt slänga alla cognacskupor ni har.

Tipsa sedan släkt och vänner om detsamma och räkna med att ni inte kommer vara bekantskapskretsens mest populära person. Ta det med ro, se positivt på den goda gärningen ni gör. Att få era nära och kära att njuta av de goda drycker de har i sin ägo och det på bästa sätt, kan aldrig vara fel. Höll på att glömma, investera i nytt dessförinnan och där ploppar så baksidan av myntet upp. Riedel hör till toppklass och the best of the best enligt många tyckare. Priserna är höga. Ett tvåpack cognacglas i serien Riedel Vinum har ett rekommenderat pris på 598 kronor. Å andra sidan, den fina cognacen du har, är den inte värd det bästa. Av både  din tid, engagemang och glas -  annars kan tillfället ”jag och min cogna” liksom kvitta. Eller?  Men å andra sidan, Riedelglasen går att diska i maskin enligt Maximilian och då blir det kanske billigt ändå…menar, fina glas går lätt sönder när de diskas för hand. Så som många med mig säkert alltid gjort.....

Vi provade:
Los Tres Tonos Reposado Tequila - Alliasmith
Braasteds V.S.O.P. Cognac - Arcus
Lagavulin Single Malt Scotch 12 year Whisky - Diagio

Glasen:
Tequila 0446/18
Cognac 0446/71
Single malt 0046/80