Laddar annons
VIN-NYHETER | Recension och tabell - vita viner småpartier 21 sept
19 Sep, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

VIN-NYHETER | Recension och tabell - vita viner småpartier 21 sept

VITA VINER. Johan Edström har provat och recenserar alla nya vita viner bland småpartier 21 september 2018 . I tabellen visas alla nyhetsviner.

Om vinsläppet den 7 september var överdådigt både i antal och generell kvalitet så är denna lansering betydlig mer sansad. Inga absoluta toppar men en bra och jämn bredd, flera mycket goda och bra viner att skriva om – här kommer några av dem.

Specialchampagner!

Två trevliga Special Club-champagner från 2011 och 2012 får inleda. Special Club är en sammanslutning av 28 småodlare (i areal och volym räknat alltså) som levererar årgångschampagne. Vinerna måste provsmakas två gånger innan de får godkänt. Cluben har också speciella flaskor och etiketter så att man ska känna igen dem.

Loirot-Pagel 2012 (97066), 496 kr, är en 100% pinot meunier med ljus brons i färgen, härligt äpplig frukt som fått lite pressad grapefrukt över sig, svag ton av körsbär/choklad/honung, svaga toner av jäst och för champagne relativt låg syra. Små odlare, små partier; man gjorde totalt 3600 buteljer av detta vin. Snabbmarinerad salma-lax med citron/grape och mild soja.

Om 2012 var en önske-årgång i stil med 2008 så var 2011 (och 2010) bland de knepigaste på länge, ändå var skörden igång så ovanligt tidigt som tredje veckan i augusti. Men när vädret trilskas så får vinmakarna desto mer visa vad de går för. Sanchez-Le Guédard Special Club 1er Cru 2011 (97050), 496 kr, har lite mer kraft och autolys (utvecklad ton, brödighet) och syra än ovanstående. Det beror troligast på att pinot noir utvecklar mer kraft och smak än meunier. Fina syror och komplex god och lång smak. Sitter som hand i handske till små förrätter som foie gras och kycklinglevermousse, mild tapenade eller mhamara (röra på rostad paprika, valnötter och olivolja) med måttlig hetta.

Uptäcksfärd bland tyska och österrikiska vita viner

Fyra strålande tyskspråkiga viner står näst på tur. Allra först en mogen österrikare från Wachau, Dürnstein Riesling 2008 från Tegernseerhof (96298) för 199 kr. Här får du ett fullt utvecklat vin i vacker gyllene dräkt med doft och smak av lite oljig mogen frukt med nedtonad syra och bred god och lång eftersmak. Mums till blå forell eller kanske gös/abborre med god beurre blanc med inte alltför hög syra.

Bara en halv km bort, vid samma krök an den schönen blauen Donau ligger nästa vinhus, Pichler-Krutzler som här presenterar sin Grüner Veltliner Supperin 2016 (96294), 279 kr. Hon = Pichler och dotter till FX Pichler, han = Krutzler och vinmakare från Südburgenland. Kompromisslösa hantverkare som gör detta vin på exceptionellt gamla stockar, naturlig jäst som får arbeta i äldre stora fat i 10 - 12 månader. Ännu ungt och primärt vin med lätt kryddigt äpplig doft och smak med ton av vitpeppar och ostmacka. Strålande fin grüner veltliner som bara blir bättre ju längre den får ligga till sig, klarar säkert 25 år! Ljust kött eller fågel av hög kvalitet sitter fint till, hade katten själv fått välja hade han tagit en fasan.

Och ja! Även Tyskland gör ibland goda viner på riesling😊. T ex Oestricher Rosengarten Grosses Gewächs (GG) 2016 (96242), 349 kr, från Weingut Spreitzer i Rheingau. GG är ett begrepp som motsvarar Grand Cru, dvs ett vingårdsläge som är erkänt i högsta klassen. Denna rosengård tillhör werkligen högsta klassen, med en maffig koncentration, stram syra och i sammanhanget hög alkohol, så är den nästan i mesta laget just nu även om den är gudomligt god. Ett vin att lägga ner i källaren i 3 – 20 år.

Då är Altenbamberg Rotenberg GG 2016 (96241), 299 kr, från Gut Hermannsberg vid floden Nahe, lättare att ta till sig i nuläget. Ännu mycket ung men finessrik och elegant och lite mer balanserad men med frukt och syra och alkohol så det räcker väl. Citrus, vinteräpplen och mogna fikon med ett stänk acaciahonung. Går mycket väl dricka redan i höst till finaste fågeln, fisken eller mittemellan. Bägge dessa viner skulle trivas med ljus fågel som Bjärekyckling eller vaktel; piggvar eller hälleflundra; bästa ekologiska fläskkotletten från glad o god gris, gärna med en saffransrisotto som plockar upp en liknande ton i vinet.

Chardonnayvin från när och fjärran

2016 framstår alltmer som ett alldeles underbart år för vita viner. Och då ska vi veta att 2015 var strålande i nästan hela Europa. -16 verkar ännu så länge som något lättare och elegantare i stilen, som här i en favorit i repris: Château Fuissé Tête de Cru 2016 (96308), 279 kr. Pouilly Fuissé är den mest kända av appellationerna i Mâconnais i sydligaste Bourgogne, också den som är känd för att göra de kraftigaste vinerna här nere. Här får vi en mogen chardonnay som nästan ger tropisk frukt blandad med citrus och örter, plus en mycket smakfull dos av vanilj från 30% nya ekfat som vinet har jäst på. Balanserad och läcker redan nu. Godaste torskryggen med brynt smör och pepparrot skulle smaka gott till.

Och det kan man gärna även servera till Chanin Bien Nacido Chardonnay 2015 (99256), 399 kr. Verkligen välgjord ’fin-chardonnay’ från södra Kalifornien med alla attribut på rätt plats, syra, tropisk frukt med citrus och rätt krydda av ekfat. Jättebra vin som är gott nu men håller ett bra tag.

Ännu mer fjärran är Nya Zeeland där vi hittar Domaine Rewa Chardonnay 2016 (96305), 299 kr. Dom. Rewa är en liten odlare (5,5 ha) i Central Otago på Nya Zeelands syd-ö. Otago är världens absolut sydligaste vindistrikt och gjorde sig först känt genom strålande pinot noir-viner, numera även fin chardonnay som i detta fall. Reduktiv (outvecklad med krutstänk, bör dekanteras) och rostad i typisk modern NZ-stil, man får en mindre chock, men efter en liten stund bara god tropisk frukt med grape och mycket smakrik med klingande ren syra. Nu får jag äntligen min anka a l’orange!'

LÄS MER: Nya vita viner, småpartier 2 sept. - recension och tabell.
Snabblänk: nya röda viner 21 sept, med tabell.

[drinklist id="64413"]