Laddar annons
24 May, 2009

Öl enligt champagnemetoden

Super beer, "ai" eller HY är en färsköl enligt importören. Den har jäst, fermenterats, enligt champagnemetoden på flaska i ungefär ett år. Och den kan med fördel lagras i minst tre år.

Själv är jag allergisk mot själva ordet färsköl. Om ölet inte är färskt är det gammalt och dåligt, eller hur? Med andra ord, all öl måste vara färsk för att säljas enligt mitt resonemang. Ordet färsköl används, lite slarvigt, när ölet är ofiltrerat och har kort lagringstid osv. Så kallade färsköl säljs ofta direkt till gäster om man besöker ett mikrobryggeri och eftersom det både är ofiltrerat och möjligen även opastöriserat kan man utgå ifrån att smaken är större.

I våras var jag på en provning och kom då i kontakt med detta superöl. Importör är De Jounge Eurenius AB och man kan beställa HY på artikelnummer 88673 via Systembolaget. De säljs i 12-pack.

Smaken var stor, maltig och lätt söt. Inslag av malt och bröd var påtaglig precis som drag av lakrits fanns med på ett hörn. Eftesmaken var besk. Alkoholhalten låg på 11%. Ölet var mycket udda i genren öl. Som dryck betraktat var smaken toppen, och inte lik någon annan jag provat tidigare.