Laddar annons
23 May, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

De oändliga förhandlingarnas vinhus Ca´Marcanda

-Lägg ner din ambition att köpa egendomen i Bolgheri, det är och kommer bara vara ett Ca´Marcanda! Angelo Gajas fru sa så till sin man efter att han återvänt hem efter ett av sina otaliga besök i Toscana. På italiensk Piemontedialekt från betyder Ca´Marcanda ”de oändliga förhandlingarnas hus”. 

 

Angelo Gaja gav dock inte upp och efter det artonde besöket stod så köpet av egendomen klart. Namnet var givet, Cá Marcanda. Tidigare var marken nyttjad som jordbruksområde och den förra ägaren var inte alls intresserad eller ens i behov av att sälja sin mark. Gaja som blivit mycket intresserad av att köpa mark i kommunen Castagneto Carducci i regionen Maremma hade gjort grundliga efterforskningar om vilken typ av land och vilken jordmån han var ute efter. Med hjälp av geologiska kartor kunde jord- och markförhållanden lokaliseras varpå en kontakt med markägaren kunde inledas. Hans val på kartan var området i Bolgheri, specifikt i kommunen Castagneto Carducci, markerad med gul färg. De var totalt 27 gula punkter. Här är jag intresserad av att köpa mark, ska Angelo Gaja ha sagt och pekat på ett bestämt område på den geologiska kartan.

-         tyvärr, det är Sassicaia.

Här då, säger han och pekar på alternativ två.

-         sorry, där ligger Ornellaia, svarar den ansvariga personen på kommunen.

Alternativ tre, det som idag är Ca´Marcanda, ägdes ursprungligen av en mycket välbärgad familj vilka under inga omständigheter var intresserade av att sälja sin mark. Efter det 18 besöket och långt efter det att hans fru frågat om han verkligen skulle fortsätta att åka till Bolgheri för det var inget annat än ett Ca ´Marcanda stod så köpet klart 1996. Gaja förvärvade familjens 60 ha, idag är egendomen 110 ha stor och det som är planterat är det till mesta del med cabernet sauvignon och merlot, en del cabernet franc och syrah och en liten del sangiovese. Planen är Ca´Marcanda inte ska bli större än de idag 110 ha. I en särskild del av vingården bedrivs forskning och här huserar för tillfället 20 olika druvsorter, ingen av dessa är så långt komna att Valentina Montanari, exportchef, vill säga att det ska bli något mer seriöst. Det är för tidigt att sia om det, men som hon säger,  - vi är mycket optimistiska och Ca´Marcandas unika förutsättningar gör att vi ser med tillförsikt och entusiasm på framtiden.

 

När jag står med Valentina Montanari på taket av den moderna vinanläggningen som ligger insprängt i landskapet som vore den en del av den mjuka kullen ser vi ner till det azurblå Medelhavet. Det är cirka fem kilometer till vattnet och höjdnivån är bara 60 m ö H där  vi befinner oss på taket av själva huset, Ca´Marcanda.

Följaktligen är vattnet en mycket viktig del av platsen unika klimatet. Ön Elba men också det mer avlägsna Sardinen skapar en vatten- och framförallt vindkorridor som går i syd-nordlig riktning och som gör att det alltid fläktar i Bolgheri, trots en allmänt hög luftfuktighet. Vinden förhindrar såklart mögel- och andra skadeangrepp i vinodlingarna.

 

Marken innehåller två distinkt olika jordtyper. En brun som består av lera och den vita jorden som innehåller kalk och sten. Skiftningarna är snabba och inom små begränsade områden kan det finnas upprepad variation, synlig för blotta ögat.

 

50 personer arbetar heltid ute i vinfälten, 2 på kontoret och 3 i källaren. Oenolog är som i Piemonte, Angelo Gajas trogna kollega, Guido Rivella som varit med Gaja sedan 1970 och som är en stor del av företagets framgång. Första årgången för Ca´Marcandas viner är 2000 (började säljas 2002) och de gör tre olika viner. Promis görs av druvor som vuxit uteslutande på brun jord, Magari är av druvor från blandjord och Ca´Marcanda är alltid av druvor från den vita jorden. Alla viner ligger på fat 18 månader, för Promis är faten till del använda, och totalt görs 40 000 flaskor per år.

Vineriet är fantastiskt och designat av en arkitekt som följt Gaja genom åren och världen. Här har byggnaden införlivats i naturen, allt vatten återanvänds och materialet som använts är till stor del återvunnet från andra näringar och industrier. De många olivträden som växte på ägorna har flyttats och omplanterats, idag är de en del av personalens förmån att få skörda oliverna. Angelo Gaja är av den bestämda uppfattningen att han bara vill göra vin, inget annat.

 

 

Jag får prova alla viner (återkommer med provningsanteckningar) och det är inget annat än en sann fröjd. Att man kan känna den utmärkande Gaja stilen, genomgående, må möjligen vara inbillningen men helt säkert är att vinerna, genomgående, rena, välgjorda och alldeles extra spänstiga. Det går inte att ta miste på att det är vin med avsändare Angelo Gaja!

 

Svensk importör är Vinunic.